Tárlat a Bánffy-ménesről Sepsiszentgyörgyön

Krónika 2017. július 15., 11:11 utolsó módosítás: 2017. július 15., 11:12

Bánffy Miklósnak és ménesének állít emléket a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet - Magyarország Kulturális Központjában szombaton nyíló kiállítás.

A varázslatos Bánffy-ménes című tárlat annak a ménesnek állít emléket, amelyet 1689-ben Bánffy György, a későbbi gubernátor alapított, s amelyet 1944-ben szovjet hadsereg a menekítés ellenére elpusztított - közölte a Balassi Intézet.

A Bánffy család, az Erdélyi Református Gyűjtőlevéltár, valamint Barcsay Tamás személyes fotóarchívumának felhasználásával létrejött, fotókkal gazdagon illusztrált tárlatból nemcsak a ménes történetét, hanem Bánffy gróf lovas és lótenyésztő elköteleződését is megismerhetik az érdeklődők.

A bonchidai ménes háromszáz esztendős, és talán az egyetlen erdélyi magánménes, amelyben a tenyésztés megszakítatlan renddel, változatlan szakszerűséggel és hűséges szeretettel történik a mai napig...”

- írta Kós Károly 1939 decemberében a Bánffy-ménesről. Ennek az egykori varázslatos ménesnek és egyben Bonchida utolsó urának, gróf Bánffy Miklósnak állít emléket a tárlat, amelynek kurátora Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi intézet igazgatója.

A nő, aki nélkül a fű sem nőtt: Szilvássy Carola bárónéról nyílt tárlat
Július végéig látogatható a Szilvássy Carola báróné életpályáját bemutató tárlat Sepsiszentgyörgyön. A reformáció 500. évében különösen fontos, hogy ráirányítsák a figyelmet, mondta a Krónikának Szebeni Zsuzsa, a tárlat kurátora.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat