Szavakban is ott izzó muzsika – Dragomán György írásai alapján készült előadás ősbemutatója Szatmáron

Krónika 2018. április 24., 15:10

A Vasvonó – Monodráma két szereplőre és egy hegedűre című előadást mutatja be szerdán Szatmárnémetiben Frumen Gergő, a Harag György Társulat színművésze és Székely Alpár, a filharmónia szimfonikus zenekarának tagja. Az előadás Dragomán György novellái alapján készült.

Frumen Gergő és Székely Alpár Fotó: Harag György Társulat

Két ember a színpadon és egy történet: színész és zenész, szöveg és zene váltják, kísérik, befejezik egymás elkezdett mondatát a szatmárnémeti Harag György Társaulat legújabb, szerdán 20 órakor bemutatandó előadásában, amely Dragomán György írásai alapján készült.

A Vasvonó című produkció premierjét különleges helyszínen, a Dinu Lipatti Filharmónia előadótermében tartják, alkotói és főszereplői Frumen Gergő színművész és Székely Alpár, a filharmónia szimfonikus zenekarának tagja.

Az előadás bevételének egy részét – a szerző kérésére – az alkotók az esélyegyenlőségért munkálkodó Igazgyöngy Alapítvány számára ajánlják fel.

Az előadás alapjául a marosvásárhelyi származású, Magyarországon élő író novellapárja (Vasvonó, Menedék) szolgál. Mint az alkotók közleményében olvasható, a novelláknak már önmagában is olyan lüktetése van, mintha hangszerre írta volna a szerző. A színművész és a hegedűművész arra tesznek kísérletet, hogy a szöveg és a zene fúzióján át meséljék el a hegedűművésznek szánt fiú történetét.

„Dragomán György méltán az egyik legolvasottabb erdélyi származású kortárs író és drámaíró. Nem véletlen, hogy darabjainak bemutatását nemzetközi színpadokon is mindig nagy siker övezte. Vasvonó című novellája drámaiságával, humorával, és zeneiségével különleges erővel hatott rám.

A szerzővel való levelezés során kaptam meg a novellapár eddig kiadatlan, második darabját, a Menedéket, amivel teljessé válhatott az előadás szövege”

– közölte az előadás szerkesztő-rendezője, Frumen Gergő, a Harag György Társulat színésze.

Fotó: Harag György Társulat

Mint rámutatott, azt már az elején tudta, hogy ezt a történetet színpadon nem lehet csak szavakkal elmondani: a zenének ugyanolyan súllyal kell jelen lennie, mint a kimondott szónak, hiszen a szöveg lüketésében és a zenészcsaládból származó főszereplő fiú minden örömében és fájdalmában ott izzik valahol a muzsika.

„Székely Alpárral – aki a Dinu Lipatti Filharmónia tagja – izgalmas keresésen vagyunk túl:

az előadásban sokszor két hangon szólal meg ugyanaz az alak, a színész és a zene hangján.

Ezért is lett az előadás alcíme: Monodráma két szereplőre és egy hegedűre. Elmesélünk egy történetet. A közönségnek és egymásnak. A bemutató helyszínének kiválasztása is ennek az utazásnak egy mérföldköve, szimbolikus jelentőségű a főszereplő történetének szempontjából, és egy lehetséges találkozópont a színház és a komolyzene szerelmesei számára” – írta az alkotó.

A közlemény a novella egy részletét is idézi: „Hajnalban, amikor kiráz az ágyból, Apám azt mondja, hogy tudja, hogy fáradt vagyok, tudja, hogy alig állok már a lábamon, de nincs mit csinálni, muszáj gyakorolni, minden percet, minden pillanatot ki kell használni, mert nincsen már sok időm: egy hónap nem sok, és itt lesz a tizenharmadik születésnapom, és akkor el fog jönni a Fekete Hegedűs, hogy levizsgáztasson, úgyhogy addig egyfolytában gyakorolni kell, addig, amikor nem alszunk, akkor gyakorlunk, muszáj, mert nem akarja, hogy én is úgy járjak, ahogy ő járt".

Jegyek kaphatók a szatmári Északi Színház Horea utcai jegyirodájában, további információkért a 0261 712 106 telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mail-címen lehet érdeklődni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat