Kultfőváros: részrehajlással vádolják a zsűrit

Antal Erika 2015. december 20., 17:38

Marosvásárhely, Craiova, Brassó, Brăila és Jászvásár közösen óvta meg a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa előválogatásának eredményét, szerintük ugyanis a zsűri román tagjai Bukarestnek kedveztek.

A craiovai, brassói, brăilai és jászvásári egyesületekkel közösen óvta meg a Marosvásárhely 2021 Egyesület a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa előválogatásának eredményét. Ciprian Dobre, a Maros megyei önkormányzat elnöke, a pályázatot benyújtó egyesület társelnöke egy hétvégi sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi szakértői zsűri két romániai tagja, Raluca Velisar és Valentina Iancu több olyan intézmény alkalmazottja, illetve külső munkatársa, amelyek érdeke, hogy Bukarest nyerje az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet.

E két szavazat 16 százalékban befolyásolta a szakértői zsűri döntését, így jelentős hátrányt jelentett a többi 13 pályázó város számára. A panaszosok szerint a művelődési szaktárca nem tudott azonos feltételeket teremteni a versenyben levő városoknak.

Az érintették azt szeretnék, hogy a szakmai bizottság értékelje újra a pályázatokat, a két román zsűritag, Raluca Velisar és Valentina Iancu nélkül. Az óvást elküldték többek közt Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének, Markku Markkulának, a Régiók Európai Bizottsága elnökének, Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi európai biztosnak, illetve tájékoztatás kapott róla Karel Bartak, az Európai Bizottság kulturális vezetője, Klaus Johannis, Románia köztársasági elnöke, Dacian Cioloş miniszterelnök, Vlad Alexandrescu kulturális miniszter és Steve Green, az Európa Kulturális Fővárosa pályázat zsűrijének elnöke.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat