HIRDETÉS

Régiók mutatkoznak be egymásnak

Kiss Előd-Gergely 2015. augusztus 04., 19:04 utolsó módosítás: 2015. augusztus 06., 15:44

A Kárpát-medence magyarlakta vidékeinek fiatal művészei, zenészek, színészek, népdalénekesek, citeraegyüttesek és fotósok népesítik be augusztus 14-én és 15-én a Bánffy-palota udvarát, ekkor rendezik meg ugyanis Kolozsváron a Kultivál – Kulturális Ifjúsági Fesztivál névre keresztelt Kárpát-medencei találkozót – jelentették be kedden a szervezők.

 

„Bízunk benne, hogy a fesztiválnak köszönhetően jobban beleláthatunk a Kárpát-medence többi magyarlakta régiójának mindennapjaiba, illetve hogy a felvidéki, délvidéki és magyarországi fiatalok is megtapasztalják, milyen a kolozsvári magyar kisebbségi lét. Reméljük, a résztvevő fiatal művészek között olyan kapcsolatok alakulnak ki, amelyek később akár közös produkciókat is eredményeznek” – fogalmazta meg kérdésünkre várakozásait Tamás Csilla, a fesztivál projektmenedzsere. Hozzáfűzte: Felvidék, Muravidék, Délvidék és Magyarország fiatal művészei képviseltetik magukat a rendezvényen. A kárpátaljaiak is részt vettek volna, de utolsó pillanatban a fesztivál egyik támogatója visszalépett, így a szervezők nem tudták állni a kárpátaljai fiatalok útiköltségét, ők pedig saját anyagi források hiányában kénytelenek voltak lemondani a részvételt. Noha a Kultivált ezen a néven először szervezi meg a 2008-ban alakult Kárpát-medencei Közművelődősi Kerekasztal (amelynek tagja többek közt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület is), a rendezvénynek múltja is van.
Kezdetben ugyanis a 2011-ben megszűnt budapesti Magyar Kultúra Alapítvány kezdeményezésére nyílt alkalom arra, hogy a Kárpát-medence magyarlakta régiói bemutatkozzanak egymásnak, a kulturális rendezvényre minden év augusztus 20-án a Budai várban került sor. Később, amikor a rendezvények sokasága miatt csökkent a budapesti közönség érdeklődése, a szervezők vándorfesztivállá alakították át a programot. Ebben a formában Kárpát-medencei Magyar Kulturális Napok néven 2004 és 2009 között szervezték meg, Kolozsvár 2007-ben fogadta a rendezvényt. 2010-ben a támogatások hiánya miatt a fesztivál elmaradt. A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal azóta szerette volna újjáéleszteni a fesztivált, ám csak most sikerült megtalálni hozzá a forrásokat és összeállítani a szervezőcsapatot. „Fiatalosabbá tettük, átneveztük, egy kicsit átalakítottuk a programtervet” – magyarázta Tamás Csilla. Egyébként a Kolozsvár 2015 – Európai Ifjúsági Fővárosa projekt miatt lett a kincses város a vándorfesztivál idei helyszíne.
Pál Ferenc, a rendezvény kapcsolattartója ugyanakkor elmondta: azért épp a Bánffy-palotát választották, mert központi helyet kívántak biztosítani a fesztiválnak. Szabad téren, például a Főtéren nem tudták volna tető alá hozni a rendezvényt, így a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palota udvara bizonyult az egyedüli ideális helyszínnek. Az augusztus 14-én, délután fél hatkor kezdődő nyitógálán közéleti személyiségek szólalnak fel: Széman Péter, az EMKE elnöke, Vákár István, a Kolozs megyei közgyűlés alelnöke, Hegedűs Csilla, az RMDSZ ügyvezető elnöke és Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója tartanak beszédet. Színpadi produkciók sora, bográcsozás, zárásként pedig gitárest várja az érdeklődőket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS