Miklósa Erika világhírű énekes lép fel a Kolozsvári Magyar Opera Bánk bánjában

Krónika 2018. január 31., 13:21

A világhírű Miklósa Erika operaénekesnő játssza Melindát, míg Bánk bánt a nemzetközileg elismert operaművész, Kovácsházi István alakítja a Kolozsvári Magyar Opera Bánk bán című produkciójában.

Fotó: MTI

Az előadást csütörtökön fél héttől láthatja a nagyérdemű a kincses városban, közölte az intézmény. Erkel Ferenc operáját Marosvásárhelyen is bemutatja az opera szombat este 6 órától a Nemzeti Színház Nagytermében.

A rendkívüli előadást Kulcsár Szabolcs vezényli, rendezője Dehel Gábor.

Erkel Ferenc remekművének kincses városbeli előadása a Kolozsvári Magyar Opera és a Simándy József Zeneművészeti Alapítvány együttműködésével jött létre. Az 1860-ban írt Bánk bán a 19. század legnagyobb formátumú magyar operadramaturgjának műve, aki az olasz és francia opera fő irányzatait szem előtt tartva írt hangsúlyozottan nemzeti jellegű, ugyanakkor drámaiságában egyetemes érvényű operazenét.

Erkel harmadik operája, a Bánk bán az érett mester összegző alkotásának tekinthető.

1940-ben mutatták be az opera átdolgozott változatát, az átdolgozás egyaránt érintette a zenét, a szcenikai elemeket és a szöveget. Az átdolgozást többen is bírálták.

Napjainkban az összes Erkel-operát műsoron tartó Kolozsvári Magyar Opera az egyetlen intézmény, amely megszakítás nélkül őrzi az eredeti változat hagyományát. A Bánk bán véglegesnek tekinthető – részben áthangszerelt – partitúráját Erkel az 1866-os bemutató alkalmából küldte el Kolozsvárra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat