Megkezdődött a 16. TIFF: a gyenge szívű és az erős gyomrú nézőkre is gondoltak

Kőrössy Andrea 2017. június 03., 13:03 utolsó módosítás: 2017. június 03., 13:10

Nem is lenne igazi TIFF-megnyitó, ha a fesztivál szervezői nem jelentenék be, hogy jegyeladás szempontjából ismét, ezúttal is rekordot döntött a kolozsvári seregszemle. A június 11-éig tartó filmfesztivál kiadós, néhol fárasztó, de mindenképpen élményekkel teli utazást kínál.

Fotó: Facebook/Tiff

Immár hagyománynak számít, hogy a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) nyitógáláján Tudor Giurgiu fesztiváligazgató arról számol be: a főtéri ünnepségre ismét rekordszámú néző érkezett. Nem történt másként a tizenhatodik alkalommal sorra kerülő TIFF péntek esti megnyitóján sem: a szervezők közlése szerint mintegy 3200-an nevették végig a Belgium királya című filmet, amely ezúttal is telitalálatnak bizonyult a hivatalos kezdő-, illetve az első főtéri vetítésként – kétségtelen, hogy a seregszemle programjában helyet kapó alkotásokat kiválogató Mihai Chirilov művészeti igazgató képtelen hibázni, amikor a nagyközönség megszólításáról van szó.

Fotó: Facebook/Tiff

A TIFF történelmének legnagyobb vásznát állították fel

Ugyanakkor nem a nézőszám volt egyetlen, ami növekedett az előző évekhez képest, a Főtérre kilátogatók ugyanis

a TIFF történelmének és minden bizonnyal az ország legnagyobb, illetve Középkelet-Európa egyik legimpozánsabb vásznán követhetik a szabadtéren vetített alkotásokat

– a házigazda Tudor Giurgiu szinte elveszett a 23 x 14 méteresre bővített vászon előtt.

A fesztiváligazgató arra számít, hogy a hét, illetve a TIFF második felében a hölgyek túlsúlyba kerülnek a fesztiválon, akkor érkezik ugyanis Kolozsvárra Alain Delon, a francia és európai filmművészet emblematikus alakja, a rajongók által évtizedekig minden idők egyik legsármosabb színészként számon tartott alkotó.

Mintha az egész TIFF Alain Delon körül forogna idén”

– fogalmazott péntek este a fesztiváligazgató, aki a színész Kolozsvárra érkezésének bejelentése óta rengeteg üzenetet kapott, mindenki arra volt kíváncsi, hogy mikor és hol pillanthatja meg élőben is Delont. Szombat este a Főtéren vetítik az Egy zsaru bőréért című filmjét, amelynek a 81 éves Alain Delon rendezője és főszereplője is. Tudor Giurgiu elmondta: az eseményre nem küldenek ki meghívókat, a vetítést ugyanis „a nézőkért van”, remélhetőleg minden érdeklődőnek és rajongónak sikerült jegyet váltania.

Fotó: Facebook/Tiff

Szívügyük, hogy Kolozsvár ismét filmes központtá váljon

Úgy tűnik, Tudot Giurgiunak valóban szívügyévé vált, hogy Kolozsvár ismét filmes központtá váljon, rendezvényeken, sajtótájékoztatókon rendszeresen kitér erre, és a 16. TIFF megnyitóján sem felejtette el megemlíteni, mennyire fontos, hogy évről évre egyre több rendező, illetve filmes szakember látogasson el a kincses városba.

Célunk, hogy minél többen jöjjenek ide dolgozni, filmezzenek és költekezzenek, hogy Kolozsvár valódi filmes helyszínné, díszletté válhasson”

– hangsúlyozta Giurgiu.

Kihagyhatatlan a California Dreamin' főtéri vetítése

A megnyitó gálát meglehetősen rövidre fogták: a Belgium királya című filmben szereplő, hazájában rendkívül népszerű bolgár zenekar csak néhány dalt adott elő, a fesztiváligazgató mellett pedig csak Mihai Chirilov szólalt fel hosszabban. A művészeti vezető szokásától eltérően kiemelt egyetlen filmet az idei felhozatalból: elmondása szerint

kihagyhatatlan program a tíz éve bemutatott California Dreamin' (Kaliforniai álom) című film, amelyet szerda este a Főtéren vetítenek.

Az alkotás – amely 2007-ben a cannes-i filmfesztiválon elnyerte az Un Certain Regard szekció díját – Cristian Nemescu első és sajnos utolsó nagyjátékfilmje, a rendező ugyanis tragikus körülmények között, autóbalesetben vesztette életét 2006-ban. Chirilov emlékeztetett: a TIFF felhozatala egyre kiterjedtebb és egyre szélesebb skálát ölel fel – a templomokban tartott produkciók mellett megférnek az erotikus filmek, a gyermekektől a nyugdíjasokig minden korosztályra gondoltak, a programban pedig „a gyenge szívűek és az erős gyomrúak” is megtalálják a nekik szóló és tetsző alkotásokat.

Fotó: Facebook/Tiff

Kiadós utazás elé néz a kincses város

Végszóként a gálán bemutatott Belgium királya című film író-rendezője, Jessica Woodworth kívánt kellemes utazást a nézőknek – ez pedig nemcsak a péntek estére, de az egész hétre érvényes lehet, a június 11-éig tartó TIFF ugyanis kiadós, néhol fárasztó, de mindenképpen élményekkel teli utazás lesz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat