HIRDETÉS

Marosvásárhelyen vetítik először a Saul fiát

Antal Erika 2016. február 16., 18:40

A Saul fia romániai bemutatójával és Hajdu Szabolcs-retrospektívvel várja az érdeklődőket február 25. és 28. között a 6. Magyar Filmnapok Marosvásárhelyen.

A számtalan díjat nyert Saul fia című film romániai bemutatóját – az országos mozipremier előtt – Marosvásárhelyen tartják a jövő heti Magyar Filmnapok rendezvénysorozat keretében. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézete és a marosvásárhelyi K’arte Egyesület február 25. és 28. között hatodik alkalommal szervezi meg a Magyar Filmnapokat Marosvásárhelyen. A vetítéseknek a Művész mozi ad helyet, a filmek román vagy angol felirattal nézhetők.

A Nemes Jeles László rendezte, nagy sikerű, Saul fia című film – amelynek egyik fontos szereplője a kolozsvári Molnár Levente – világ körüli körútját olyan díjak kísérik, mint a Cannes-i Fesztivál nagydíja és a FIPRESCI-díj, valamint az Oscar előszobájaként is emlegetett Aranyglóbusz. A marosvásárhelyi bemutató után három nappal az is kiderül, hogy az alkotás megnyeri-e az Oscar-díjat a legjobb külföldi film kategóriában, Magyarország ugyanis ezt a produkciót jelölte idén.

A Magyar Filmnapokon kerekasztal-beszélgetést is szerveznek a Túlélés vagy népszolgálat? – Mikó Imre és a Szekuritaté című dokumentumfilm vetítése után. A témáról Demény Péter író, Láng Zsolt író, Novák Csaba Zoltán történész, Szokoly Elek politikai elemző és Ungvári Zrínyi Imre egyetemi docens beszélgetnek.

A négynapos programban szerepelnek még animációs filmek, kisjátékfilmek, dokumentumfilmek is. Látható lesz Pálfi György legutóbbi filmje, a Szabadesés és egy vígjáték is, a Swing. Kiemelt helyet biztosítanak a szervezők egy Hajdu Szabolcs retrospektív vetítéssorozatnak. A Fókusz Hajdu Szabolcs című program keretében levetítik a rendező Fehér tenyér, Bibliothéque Pascal (melyet részben Marosvásárhelyen forgattak) és Délibáb című filmjét, utóbbi két alkotás vetítése után, a rendezvény két utolsó napján Hajdu Szabolcs rendező és felesége, alkotótársa, a vásárhelyi származású Török-Illyés Orsolya színésznő a nézők kérdéseire fognak válaszolni. A teljes program elérhető a Facebook közösségi portálon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS