HIRDETÉS

Interaktív tárlat Doberdó hőseiről

Veres Réka 2017. január 03., 23:29

A huszadik századi magyar hadtörténelem kiemelkedő alakja, Kratochvil Ká­roly altábornagy emléke előtt tiszteleg szerdától a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum.

A Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című, január 17-éig látogatható tárlat nemcsak a példamutató hadvezérről szól, hanem a fennsíkon harcoló hazafiakról is. A mindenkori székely katonát jelképező eredeti Vasszékely szobor egyetlen megmaradt darabja is látható a tárlaton.

„A Székely Hadosztály vezetőjeként egy rendkívül kritikus időszakban, az első világháborúban kellett helytállnia Kratochvil Károlynak (1869–1946). Ma is méltó példaként említhető, a cselekvőképes hazafi mintaképe volt” – indokolta Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnökhelyettese, hogy miért indították el tavaly, halálának hetvenedik évfordulója alkalmából a Kratochvil-emlékévet. Elmondta, a kezdeményezéssel egyben a „tetszhalott állapotból” kívánták felébreszteni az altábornagy emlékét, hiszen az elmúlt évtizedek során feledésbe merült.

A vándorkiállítás teljes összképet mutat be a Székely Hadosztály híres parancsnokáról, s az ő révén pedig az első világháborús időszakról – magyarázta Kovács Vilmos ezredes, a magyarországi Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének igazgatója. Szerinte ez Kratochvil személyiségének és szerteágazó kapcsolatainak köszönhető, ugyanis az élete során érintett települések révén sok partnere lett a tavaly júniusban Budapestről elindított vándorkiállításnak, amelynek hetedik és utolsó előtti állomása Székelyudvarhely. Minden helyszínen, így Székelyudvarhelyen is más-más formában tekinthetik meg az érdeklődők a híres altábornagy szemszögéből bemutatott időszakot.

Závodi Szilvia, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója elmondta, hogy pop-up falak segítségével interaktív módon lehet megismerkedni a főbb történésekkel, végig lehet követni a csehországi Brünnben született Kratochvil életét. Ám a kiállítás nemcsak róla szól, néhány harcostársa életútját is bemutatja röviden. Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója elmondta, a tárlat helyi történetekkel is kiegészül, hiszen a múzeumépület korábbi lakói, a Haberstumpf fiúk is harcoltak az első világháborúban, ketten közülük életüket vesztették, egyikük viszont sikeres volt a katonai pályán – erről szól a tárlat egyik része.

Emellett az eredeti Vasszékely szobor egyetlen megmaradt darabját és más első világháborús tárgyakat is megtekinthet a közönség. A tárlaton egy Kratochvil által elhelyezett emlékgúla rekonstrukciója is megtekinthető lesz. Kovács Vilmos ezredes kifejtette, az emlékgúla elhelyezését még 1916-ban határozta el Kratochvil, hiszen a harcok lejárta után emléket akart állítani a katonák hősiességének és az elesett bajtársaknak.

A Haáz Rezső Múzeum, a magyarországi Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet együttműködésében létrejött tárlat ünnepélyes megnyitóját szerda délután hattól tartják a Haberstumpf-villában. Jelen lesz Vargha Tamás, a magyar Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere és Szász Jenő, az NSKI elnöke is. A kiállítás január 17-éig tekinthető meg, ezt követően Sepsiszentgyörgyre költözik át.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS