Hangol a váradi filharmónia: gazdag évadot ígérnek a jubiláló zenei intézmény vezetői

Molnár Judit 2018. szeptember 19., 11:43 utolsó módosítás: 2018. szeptember 19., 12:17

A tavalyihoz hasonlóan gazdag kínálatot ígér közönségének az évadot csütörtökön kezdő nagyváradi filharmónia – mondta el Meleg Vilmos főigazgató és Foica László művészeti igazgató. Az intézmény idén kettős évfordulót ünnepel: 130 éve, 1888-ban alakult Nagyváradon az első filharmóniai társaság és 70 éve, 1949-ben lett hivatalos állami intézmény az azóta is töretlenül működő filharmónia.

Képünk illusztráció Fotó: Nagyváradi Állami Filharmónia

A nagyváradi Állami Filharmónia udvarán a jegypénztár előtt várakoznak, akik a csütörtöki évadnyitó hangversenyre veszik meg a jegyüket vagy bérletüket, közben az épületből hallatszik, hogy a zenekar már javában próbál.

Évente ismétlődő eseménysor ez, mégis mindig kellemesen érint mindenkit az előadóművészek és a szépszámú közönség közös ráhangolódása az új évadra. Meleg Vilmos főigazgató és Foica László művészeti igazgató a Krónikának elmondta,

gazdag évad elé néznek, hiszen kettős évfordulót ünnepelnek: 130 éve, 1888-ban alakult Nagyváradon az első filharmóniai társaság és 70 éve, 1949-ben lett hivatalos állami intézmény az azóta is töretlenül működő filharmónia.

Arról is beszámoltak, mi minden történt az elmúlt évadban a filharmónia háza táján. Meleg és Foica a júniusban zárult első közös évadját elevenítette fel.

Meleg Vilmos elmondta, beigazolódott a tavalyi évadkezdő érzése, miszerint a közös fedél alatt megélt munka jogán nemcsak ő tartotta jó ismerősének a filharmónia intézményét és az előadóművészeket, de őt is ugyanilyen baráti bizalommal fogadták. Örömmel újságolta, hogy a már egy ideje esedékes belső felújítási munkálatok jó részét sikerült elvégezniük, hála a Bihar Megyei Tanács jóindulatú segítségének, bár nem minden közösen eltervezett munkát kezdhettek meg a liberális frakció sajnálatos év eleji költségmegszavazási gáncsoskodásai miatt, de reméli, jövőre már a teljes felújításról számolhat be. A 2017-es év végéig sikerült új világítástechnikát és az elektronikus információs panelt felszerelni, a márványlépcsőket lecsiszolni, új szőnyeggel ellátni, az évad végéig kihelyezni az intézmény művészeinek az arcképeit az előcsarnokokba, az évadközi szabadság idején pedig egy csaknem 15 éve elodázott tisztasági meszelést kivitelezni, a nagyterem kivételével az egész épületben.

A főigazgató kifejtette,

az épület még mindig visszaszolgáltatási procedúra tárgya, és amíg ez nem tisztázódik, bizonyos munkálatokhoz hozzá sem láthatnak.

De jövő nyárra marad a teremfestés, az emeleti széksorok megemelése, a színpad felújítása, illetve remélhetőleg külön figyelmet szentelnek az akadálymentesításre a mozgássérültek számára. Így a hallgatóság megfelelőbb, kényelmesebb körülmények közt élvezheti a zenei élményt. Meleg Vilmos azt mondta, örömmel állapították meg az évadzáráskor, hogy jelentősen növekedett koncertjeik általános látogatottsága, bizonyos zenei eseményekre olyan rétegközönséget is sikerült bevonzaniuk, akik eddig nem voltak állandó hangversenylátogatók. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, milyen kitűnő munkatársra lelt Foica László művészeti igazgató, Kiss Gábor adminisztrátor és Balog János főkönyvelő személyében, akik saját szakterületük mesterei és ezzel a közös munka megkönnyítői.

Foica László művészeti igazgatótól azt kérdeztük, miért csúszott az elmúlt évad kínálata kissé a könnyedség felé? „Szakemberként természetesen elsősorban a klasszikus zene szolgáltatását támogatom, de néha-néha nem árt más területek irányába is elmozdulni. Bár szívesen beszélnék külön mindenik koncertünkről, de igyekszem kiemelni a jelentősebbeket: Bach és Mendelssohn művekkel emlékeztünk a reformáció 500. évfordulójára, Eugen Doga moldvai zeneszerző sikeres zongorajátékkal nálunk ünnepelte 80. születésnapját és maradandó élmény volt a jelentős váradi kötődésekkel rendelkező, 96 éves izraeli Rooth László összeállította és vezényelte Chanson d’amour című produkció is” – mondta Foica.

A december 7-i operagálán Kele Brigitta világhírű szoprán énekelt, a spanyol estünket Sabin Pautza vezényelte, az újévi koncertet pedig a Nagyváradon már jól ismert japán Shynia Ozaki.

Az 50-es évek végén Nagyváradon élt Erich Bergel tiszteletére rendezett koncert és az évente a várost fellépéssel megtisztelő Ilarion Ionescu-Galați Bach-estje is emlékezetes volt. A neves szólisták közül Gabriel Croitoru hegedűművész a lányával, Siminával lépett fel, Alexandru Anastasiu vibrafonos Tiberiu Soare vezényletével mutatkozott be, a németországi nagyhírű Roman Kim Paganini 1. hegedűversenyét játszotta, Dana Borșan pedig Chopin-interpretációkkal gyönyörködtette a hallgatóságot. Kiemelte, hogy

a most kezdődő évadban is legalább ezt a szintet szeretnék megtartani: a szeptember 20-i nyitókoncert csemegéje Claude Debussy halálának 100. évfordulója tiszteletére A tenger című szvitje lesz,

az évad során pedig visszatérnek majd Alpaslan Ertünkgealp, Iosef Suilen, Walter Hilgers, Andrea Barizza karmesterek, a szólisták közül Răzvan Suma csellista, Virginie Robilliard, Zalai Antal és Gabriel Croitoru hegedűsök, Mihai Ungureanu, Horia Maxim és Horia Mihail zongoristák, feltehetően nagy érdeklődés kíséri majd Matei Ioachimescu fuvolajátékát, illetve az ugyancsak fuvolás Bálint János fellépését, aki a helyi Michael Haydn Kamarazenekarral fogja előadni Vivaldi Évszakok című művének fuvolaátiratát. Az őszi fesztiválon kortárs zenével lesz jelen a budapesti Centrifuga-együttes, a kolozsvári Brassai vonósnégyes pedig a kamarazene kedvelőit fogja egy koncerttel megörvendeztetni.

A vezetők elmondták, az évad végén ugyan a vártnál kevesebben jeleztek vissza a kérdőívekre, de a műsor összeállításánál igyekeztek figyelembe venni a javaslatokat, a hangverseny alatti „viselkedésmód” kritikájával pedig, a meglehetősen gyakori késésekkel és az előadás alatti telefonsimogatásokkal a felvezető szövegben már eddig is foglalkoztak és ezután is felkérik a hallgatóságot, foglalják el időben a helyüket és kapcsolják ki a telefonokat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat