Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Gaál András műveiből nyílt tárlat Csíkszeredában

Péter Beáta | 2016.03.06. [19:12]

Gaál András tisztelői, alkotótársai gyűltek össze szombaton a Csíki Székely Múzeumban a nyolcvanéves művész jubileumi kiállításának megnyitóján.

gaal-andras-kiallitasmegnyito-vn-011_or_b

Az április 17-éig látható tárlat önmagában is egyedülálló, hiszen az öt teremben megtekinthető 108 alkotást maga a művész sem látta ezidáig egymás mellett. Ez tehát az eddigi legnagyobb kiállítása, amelynek a múzeum nagy szeretettel ad otthont – fogalmazott a megnyitón Gyarmati Zsolt, az intézmény igazgatója.

A gyergyóditrói születésű, de hosszú évtizedek alatt csíkivá „érlelődött”, jelenleg Pannonhalmán élő festőművész kiállítását Banner Zoltán művészettörténész nyitotta meg. Rámutatott, Gaál a színsíkokra lebontott szántókban, hegyvonulatokban, településeken, házakban szinte elementáris erővel érzékeltette annak a szépségét, ami a székely nép lényege: ember és természet küzdelmének a monumentalitását.

Mint mondta, a Kárpát-medencének nincs olyan valamirevaló művésztábora, ahová nem hívták volna meg Gaált, a legkülönbözőbb egyéniségekből összeverbúválódott művészközösségekben az ő higgadt, nyugodt, integráló természete volt a katalizátor. Az ünnepségen bemutatták a Csíkszereda Kiadó gondozásában megjelent, Székedi Ferenc által szerkesztett, Gaál András 80 című kötetet, amely 80 reprodukciót és egy Székedi által készített életútinterjút tartalmaz.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét