HIRDETÉS

Főhajtás a méltatlanul elfeledett Berde lányok előtt

MTI 2017. augusztus 13., 12:16 utolsó módosítás: 2017. augusztus 14., 12:33
HIRDETÉS

Kiállítással és konferenciával idézték szombaton délután Dóczy Berde Amál festőművész, és húga, Berde Mária író, költő emlékét a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Fotó: Facebook/Muzeul de Arta Cluj Napoca

Az 1880-as években született Berde lányok az erdélyi női irodalom, és női festészet úttörői, jelentős alakjai voltak, életművük mégis méltatlanul feledésbe merült, mondták a méltatók.

A Dóczy Berde Amál-kiállítás kurátora, Székely Sebestyén György művészettörténész a kiállítást megnyitó beszédében erre kereste a magyarázatot. Megjegyezte: Dóczy Berde Amál gyakran festett népviseletbe öltözött alakokat, és kora e festményekben inkább a hagyományt látta, mint a festői megközelítés modernségét.

HIRDETÉS

Méltatója szerint meglehet, az alkotó női volta sem segítette az ismertséget.

Pedig - amint Székely Sebestyén György fogalmazott - Dóczy Berde Amál igencsak „férfias, erőteljes” festményekből álló életművet hagyott hátra. Úgy vélte: a Thorma János tanítványaként feltűnt, de Münchenben, Párizsban és Londonban is tanult festő nevét az elismert kortársai: Nagy Imre, és Incze János Dés mellé kell emelni.

A konferencia keretében Gaál György kolozsvári helytörténész tartott előadást a Berde családról, Dávid Gyula irodalomtörténész dolgozatát olvasták fel Berde Mária irodalmáról,

és Vindis Andrea színművész adott elő Berde Mária-verseket.

Fotó: Facebook/Muzeul de Arta Cluj Napoca

A hivatalosan vasárnap induló Kolozsvári Magyar Napok kiállításprogramja már a hét közben elkezdődött. A város főterén álló Bánffy-palotában - mely a Szépművészeti Múzeumnak ad otthont - megnyílt Gy. Szabó Béla grafikus, fametsző kiállítása, a reformáció 500. évfordulójára Szalay Lajos grafikus szakrális témájú munkáiból nyílt tárlat. Ugyanott nézhető meg Paulovics László életművét bemutató kiállítás, és a Dóczy Berde Amál-kiállítás is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS