HIRDETÉS

Eredettörténeti zenemű ősbemutatója Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2016. december 16., 15:11

A csillagösvény népe című eredettörténeti zenemű ősbemutatóját tartják szombaton Sepsiszentgyörgyön. A 12 tételes mű a Vadon Egyesület megrendelésére, Demeter János ötlete alapján készült, a zeneszerző Kövi Arthur Bálint.

Demeter János, az egyesület ügyvezetője elmondta, tavaly a Székely Vágta szervezési időszakában merült fel az ötlet, hogy saját lovas-táncos mozgásszínházi produkcióval kellene előrukkolni, ahol együtt lépnek fel a térségben élő hagyományőrző lovasok, a tánc- és mozgásszínházi művészek. A nagyszabású zenemű megírásához és bemutatásához szükséges finanszírozást megpályázták a Bethlen Gábor Alapnál, amely 3 millió forinttal támogatta a projektet.

Kövi Arthur Bálint műve ötvözi az ambientális, etno, relaxációs és fúziós zenei műfajokat, a stúdiófelvétel már elkészült. A zenemű a hunok, a magyarok és a székelyek közös történetét követi végig. Demeter János abban bízik, hogy nemcsak a jövő esztendei Székely Vágtán bemutatott lovas-táncos mozgásszínházi produkció alapját képezi, hanem önálló élete lesz, közkinccsé válik. Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi alpolgármester emlékeztetett, már hat alkalommal volt Székely Vágta, általában népi ihletésű produkciókat mutattak be, magyarországi művészek léptek fel, és helyi táncosok, lovasok is szerepeltek.

„Úgy gondoltuk, megérett az idő egy saját előadás színrevitelére. Már zajlanak a Benedekmezőn az előkészületek, az MStudio Mozgásszínház művészei tanulnak lovagolni.” – mondta az alpolgármester. Dancs Zsolt rendezvényszervező rámutatott, a filmzenéhez hasonlító mű egyedi hangszerelése lebilincselő, kétféle gardonyt használnak, számos furulyát vittek a stúdiófelvételre. A zenemű ősbemutatójára szombaton 19 órától a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban kerül sor, előadják a Cosmos Együttes tagjai: Kövi Arthur Bálint, Veres Lóránt, Franczia Dániel, valamint Melkuhn Róbert, Szöllősi Kata és Kertész János.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS