Erdélyben, erdélyi magyar színészekkel forgatnak új magyar thrillert

Krónika 2018. február 27., 13:28 utolsó módosítás: 2018. február 27., 15:23

Erdélyben forgatják a Valan című új magyar thrillert, amelyet Bagota Béla rendez: az alkotásban több erdélyi magyar színész is szerepel, producere a kolozsvári származású Kántor László, zenéjét a szintén kolozsvári származású Márkos Albert jegyzi, jelmeztervezője a sepsiszentgyörgyi Damokos Csaba.

Fotó: Damokos Csaba

Jelmeztervezője a sepsiszentgyörgyi Damokos Csaba. A film alkotói közölték, február 16-án, Balánbányán elkezdődött a forgatás.

Bagota első nagyjátékfilmje a skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó, sokkoló thriller, az erdélyi magyar színjátszás legnagyobbjainak főszereplésével.

A filmben szerepel többek közt Hatházi András és Pál Emőke kolozsvári, Mátray László sepsiszentgyörgyi színművész. Az első filmes rendező alkotásának fő helyszíne Balánbánya, de a film április közepéig forog majd Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Budapesten is. A magas hegyek közé ékelt, hófödte, részben lakatlan Balánbánya tökéletes terep Bagota titkokkal teli thrillerének.

A történet szerint a romániai forradalom káoszában egy 13 éves kislány nyomtalanul eltűnik Valanból, a hólepte erdélyi bányavárosból. Huszonkét évvel később az eltűnt lány bátyja, Péter (Krisztik Csaba) rendőrként nyomoz gyerekkereskedelmi ügyekben Brassóban.

Amikor egy veszélyes bevetés után megtudja, hogy szülővárosa környékén egy holttestre bukkantak, felmerül benne, hogy a húgát találták meg. Péter hosszú idő után visszatér Valanba, ahol szembe kell néznie a gyerekkora óta kísértő múlt árnyaival. A mindentől elzárt helyen, a hegyek között az emlékei mellett egy kegyetlen gyilkosság is kirajzolódik.

A Valan azokra a gyerekekre, fiatalkorúakra fókuszál, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek. Lehet, hogy találkozunk a fényképükkel a hírekben, a tejesdobozokon, vagy a statisztikákban, de lehet, hogy még ennyit sem tudunk róluk,

sóhajtunk egy nagyot a rettenes szörnyűségen, majd megpróbáljuk elfordítani a fejünket és menni tovább, de ezek a gyerekek attól még ott vannak valahol - valahol a sötétben. A Valanban Péter ebből a sötétből próbálja kimenteni a gyerekeket, miközben ő maga is majdnem elveszik benne" – mondta a rendező a filmről.

Krisztik Csaba és Hatházi András, a film szereplői Fotó: Kántor László

Mint fogalmazott, a Pétert játszó Krisztik Csaba karizmatikus, komoly kvalitásokkal bíró színész, aki annak ellenére, hogy filmvászonra termett, eddig még nem jutott főszerephez magyar filmben, és

a mellékszerepekre is autentikus erdélyi színészeket válogatott, akik közül sokakat most ismerhetnek meg a mozinézők.

Bagota Béla 2010-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Grunwalsky Ferenc és Kende János osztályában. Tiszta kézzel című kisjátékfilmjével elnyerte a legjobb diplomafilmnek járó Simó-díjat. A Valant a Magyar Nemzeti Filmalap 292 millió forinttal támogatta, a film a Mozinet forgalmazásában, a tervek szerint 2019-ben kerül a magyar mozikba.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat