Együttműködnek, nyitnak egymás felé a múzeumok

Hírösszefoglaló 2017. május 29., 22:33

Közös kiállítások rendezése és európai uniós pályázati programok megvalósítása a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet a nyíregyházi, a szatmárnémeti, az ungvári és a kassai múzeumok vezetői írtak alá hétfőn a nyírségi nagyváros Jósa András Múzeumában.

Az eseménnyel egybekötött sajtótájékoztatón Rémiás Tibor, az együttműködést kezdeményező nyíregyházi intézmény vezetője elmondta, a cél a szomszédos országok felé való muzeális nyitás, amellyel Szatmárnémetiből a partiumi és erdélyi, Ungváron keresztül a kárpátaljai, Kassa révén pedig a felvidéki múzeumok elérhetőek lesznek a szakemberek és a nagyközönség számára – írta az MTI.

A kapcsolat tudományos munkát, a közös kiállítások szervezését és a múzeumpedagógiai együttműködést is segítheti

– mutatott rá a múzeumvezető. A tervek szerint a négyoldalú megállapodás keretében lehetőség lesz az ungvári várban a Kárpátalja története Károly Róberttől Trianonig című állandó kiállítás megvalósítására; az ezzel kapcsolatos kutatásokat és a tárlat megszervezését az ungvári és a nyíregyházi intézmény szakemberei együtt végzik majd el.

A kassai múzeummal az újfehértói aranyleletek kapcsán került szorosabb kapcsolatba a nyírségi közművelődési gyűjtemény: 2007-ben nyílt a Kelet-szlovákiai Múzeumban az Együtt fényesebbek című kiállítás, melyen az Újfehértón előkerült aranypénzeket mutatták be a nagyközönségnek.

Pollák Róbert, a kassai intézmény igazgatója a tájékoztatón megjegyezte, a nyíregyházi, a kassai és a százhalombattai múzeum az intézmények meglévő régészeti kiállításának megújítására, illetve új tárlat létrehozására nyújtott be európai uniós pályázatot. A tájékoztatón elhangzott, a Jósa András Múzeum a jövőben is folytatni szeretné az eddigi jó együttműködést a szatmárnémeti múzeummal, a két intézmény a jövőben – megismételve az eddigi sikeres munkát – közösen indul a közművelődési intézmények számára kiírt uniós pályázatokon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat