HIRDETÉS

A normalitás dőlésszögéről a temesvári színpadon

Krónika 2017. április 19., 18:30

Rendhagyó bemutatóra készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata Florin Fieroiu koreográfus-rendező és alkotócsapata irányításával.

A bemutató előadást csütörtökön este 7 órától tekintheti meg a közönség a színház nagytermében. A közel egyórás, Dysphoria Show című műsor újfajta perspektívákat kínál annak megértésére, hogy mi is az, amit ma normalitásnak hívunk.

„A diszfória (dysphoria) görög eredetű szó, amelynek jelentése nyugtalanág, elégedetlenség, szorongás. Ismerős, nem igaz? Manapság talán túlságosan is. A temesvári társulat legújabb bemutatója ezt a jelenséget vizsgálja. Miközben állandó kapcsolatot tart fenn a nézővel, az egyén elszigeteltségére és a magától értetődő dolgok nem is annyira nyilvánvalóságára hívja fel a figyelmet. Mert attól, hogy valami megszokott, hétköznapi és elfogadott, még közel sem jelenti azt, hogy normális. Ez az előadás a normalitás dőlésszögét vizsgálja. Arra kíváncsi, hány fok a különbség normális és abnormális között, illetve mindarra, ami a kettő közé eső tartományba még besorolható” – olvasható a társulat közleményében.

A produkció témáját nemcsak a dramaturgiailag lineárisan felfűzött jelenetek tárják elénk, de maga a tér és a színészek testének használata is. Ebben az esetben ugyanis nem a zenére épül rá egy felépített, a történet és az előadás szerves részét képező mozgás, épp ellenkezőleg. Egy újszerű színpadtechnikai megoldásnak köszönhetően a színészek teste és mozdulatai hozzák létre az előadás hangzásvilágát, zenéjét.

A nemzetközi szakmai körökben is jegyzett, világhírű táncos-koreográfus, Florin Fieroiu, a bukaresti film- és színházművészeti egyetem és az amerikai észak karolinai Duke University koreográfia szakán diplomázott, majd nem sokkal ezután saját társulatot hozott létre. 1996-ban az 5. Koreográfusok Nemzetközi Találkozóján Le Prix d’Interpretation Individuel kitüntetésben részesült. 2008-ban az Országos Színházi Szövetség, az Uniter is elismerte munkásságát.

Jelenleg a bukaresti művészeti egyetem tanára és szabadúszó előadó, rendező, koreográfus. Az évad elején ő tartotta a társulat számára a hagyományossá vált évadindító mozgásworkshopot, ahol már körvonalazódni látszott a most bemutatandó előadás alapja. Akkor, a workshop kezdetén a rendező így nyilatkozott: „lázadókat keresek, egy csoport anarchistát, aki szembemegy az elvárásokkal, mer kiábrándító és nemtetsző lenni.”

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS