A nő, aki nem viseli el a középszerűséget – az év utolsó premierjére, a Hedda Gablerre készül a temesvári Csiky Gergely színház

Kiss Judit 2018. december 15., 14:21

Henrik Ibsen egyik kultikus drámáját, a Hedda Gablert mutatja be a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. A középszerűségtől irtózó, illúziók világában élő nő drámáját Tom Dugdale amerikai rendező állította színpadra, a premiert december 21-én láthatja a nagyérdemű.

Fotó: Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Az év utolsó és ebben az évadban hatodik bemutatójára készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a december 21-i premier több szempontból is egyedülállónak ígérkezik a színház idei repertoárját tekintve. A kortárs drámák bemutatósorozatát megszakítva az év utolsó előadásaként Henrik Ibsen norvég drámaíró Hedda Gabler című, kultikus drámájával készül a temesvári színház Tom Dugdale rendezésében – közölte a teátrum.

Tom Dugdale amerikai rendező Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön is dolgozott már, Temesváron eddigi munkáihoz hasonlóan ismét egy klasszikus drámát állít színpadra sajátos közelítésben.

Henrik Ibsen híres nőalakjai képtelenek elviselni a középszerűséget, ezért felégetve mindent, kiszabadítják magukat az értéktelenség és látszat posványából.

Hozzájuk hasonlóan Hedda sem tűri a képmutatást és az álszentséget. Az általa teremtett illúzióvilágban, az emberi jellemgyengeséget mélységesen megvetve irtózik művelődéstörténész férjétől és annak családjától. Hiába él az ideák világában, ahol minden embernek pontosan meghatározható értéke van, rá kell jönnie, hogy ő maga sem különb azoknál, akiket megvet. Ez a felfedezése elemi erővel robban. A gyávaság, a csalódás és a társadalmi megfelelés felemészti Heddát és világát.

Hedda Gabler című darabja elsősorban a címszereplő nőalak miatt számított nagy, jelentős műnek, olvasóit, nézőit főként az foglalkoztatta, hogy a gyönyörű, erélyes, büszke Hedda, aki a biztonságos életért, a nyugodt, fényűző életmód kedvéért ment hozzá szinte karikaturisztikusan szolid, szakmájában jelentéktelen, de ügyes leendő professzor férjéhez, vajon milyen női típust, milyen női sorsot jelképez.

Vannak, akik Hedda Gablerben az emancipációmozgalom mártírját látják,

mások az erős, ám végül is összeomló (Hedda a darab végén öngyilkos lesz) nőt fedezik fel benne.

A darabnak különös mélységet, atmoszferikus holdudvart kölcsönöz az, hogy Ibsen – alig észrevehetően bár, de – végig a nagy germán mondavilágra játszik rá benne, a Nibelung-ének asszonyhőseit eleveníti fel Hedda Gabler polgári figurájában. Az előadás látványvilágát Albert Alpár hozta létre, a jelmezeket Carmencita Brojboiu tervezte, dramaturg Demeter Kata. Az előadás szerepeiben Molnár Bence, Simó Emese, Szász Enikő, Aszalos Géza, Lőrincz Rita, Mátyás Zsolt Imre és Tar Mónika lép színpadra.

Jegyek kaphatóak a színház jegypénztáránál minden hétköznap 13:00 óra és 19:00 óra között az Alba Iulia utca 2. szám alatt.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat