A Márton Áron-dokumentumfilmet is bemutatják a nagykorúvá vált, 18. Filmtettfeszten

A Márton Áron-dokumentumfilmet is bemutatják a nagykorúvá vált, 18. Filmtettfeszten

Zágoni Bálint

Fotó: Kiss Judit

Nagykorú, immár 18 éves lett a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle, Erdély talán legfontosabb magyar nyelvű filmes versenye, amelyet október 3. és 7. között szerveznek Kolozsváron – jelentették be pénteken a szervezők.

Kiss Judit

2018. szeptember 28., 14:232018. szeptember 28., 14:23

Zágoni Bálint, a szemle főszervezője elmondta, a bűvös 12-es szám jegyében idén is 12 erdélyi helyszínen szervezik meg a továbbra is ingyenes fesztivált, amelyet a bőség zavara jellemez:

számos magyar és erdélyi filmújdonság, nagyjátékfilm, dokumentumfilm, rövidfilm, különleges előadás és kiállítás, gyerekeknek szóló program is gazdagítja a kínálatot.

Temesváron 10–11-én, Aradon 12–13-án, a többi településen – Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Kovászna, Nagyszeben, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely, Tordaszentlászló, Méra – jövő héten várja a filmbarátokat a szemle. Mint elhangzott, bár nem hozták el a Filmtettfesztre Nemes Jeles László új, Napszállta című filmjét – hiszen a romániai forgalmazója jövő évben bemutatja a mozikban –, a korábbiakhoz képest nagyon gazdag lesz a magyar filmes felhozatal.

A szervezők kiemelték,

a szemle Sárga Csikó díját, az életműdíjat idén Sára Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező kapja.

Zágoni Bálint elmondta, Sára Sándor sajnos nem tud részt venni az átadón, helyette Buglya Sándor filmrendező veszi át az elismerést. A Filmtettfeszten minden évben olyan filmes személyiségnek adják az elismerést, aki sokat tett az erdélyi filmért, filmesekért, a rangidős rendező pedig rengeteg itteni filmes pályáját egyengette.

 Erős a Filmgalopp verseny mezőnye

„A magyar rövidfilmes válogatás is nagyon erősre sikerült idén, Deák Kristóf, Tóth Barnabás új filmje is szerepel a kínálatban, ugyanakkor azért is, mert

Idézet
idén, az immár negyedik Filmgalopp a rövidfilmekre, fikciós filmekre összpontosít.

Több film producere is eljön Kolozsvárra, Osváth Gábor például benne lesz a zsűriben. Úgy látom, van egy magyar filmes trend, hogy történelmi témájú filmeket kezdenek feldolgozni, ez kisjátékfilmekben is fel-felbukkan. A Van egy határ című alkotás megtörtént eseményeken alapul, és ami érdekes, Hajdu Szabolcs nem rendezőként, hanem színészként van benne” – fejtette ki Jakab Benke Nándor szervező. Hozzátette, a Földiek című filmben Dimény Áron kolozsvári színész tűnik fel.

Jakab Benke Nándor szerint a Filmgaloppnak nagyon erős és sokszínű a mezőnye, 8 erdélyi fikciós film verseng az egymillió forintos fődíjért, a legtöbb közülük friss államvizsgafilm. A zsűriben idén Deák Kristóf Balázs Béla-díjas filmrendező, az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm alkotója, Pápai Zsolt filmkritikus, filmesztéta, valamint Osváth Gábor producer foglal helyet.

Idézet
Erős az új filmes erdélyi generáció, a fiatal alkotókra érdemes odafigyelni: amennyire egysíkúnak hangzik a fikciós film megnevezés, pont annyira sokszínű a felhozatal.

Az alkotások közt akad dokumentarista »önfilm«, román újhullámos film, csak magyarul. Az a szép, hogy sokukon érződik, hogy az alkotók saját magukból indulnak ki, valamiféle erős életrajzi hangulat jellemzi a versenyfilmeket” – fogalmazott Jakab-Benke Nándor.

A szervezők rámutattak, a fesztiválon a magyar filmes termés újdonságai közül olyan nagyjátékfilmeket láthat többek közt a nagyérdemű, mint Csuja László Virágvölgy című filmje, Szász Attila Örök tél című alkotása, amelyet az alkotók, valamint a Gulág-szakértő Murádin János történész részvételével vetítenek. Az Örök tél az 1944 decemberében játszódik, a Donyec-medence egyik táborában, ahol a svábokat háborús bűnösként kezelik, őket okolják a német katonák által elkövetett borzalmakért. De vetítik a Filmtettfeszten Kenyeres Bálint Tegnap című filmjét is, Vlad Ivanov román színésszel a főszerepben, valamint Lengyel Balázs Lajkó, cigány az űrben című alkotását.

A püspök reggelije és egy százöt éves kolozsvári némafilm

A szervezők több különlegességet is kiemeltek a kínálatból, ilyen például a Márton Áron életéről szóló, A püspök reggelije című, 53 perces dokumentumfilm, amelyet 2007 óta készít Zágoni Balázs. Mint elhangzott, a szemlén tartják az alkotás premierjét, a film különlegessége többek közt, hogy a benne szereplő interjúalanyok közül sokan elhunytak már.

Idézet
Két gondolat nem hagy nyugodni. Az egyik: milyen volt ez az ember valójában? Milyen képet őriznek róla azok, akik közel voltak hozzá? Hogy hozta döntéseit, hogyan vívódott? A másik: nyolc évtizedet élt a film korában, ennek felét Erdély katolikus püspökeként. Hogyan lehetséges, hogy erről az emberről egyetlen mozgókép sem maradt fenn?”

– teszi fel a kérdéseket Zágoni Balázs rendező.

A Filmtettfeszt több filmes és fotós ínyencséget kínál: a szervezők kiemelték azt az előadást, amelyet Szebeni Zsuzsa színháztörténész tart a Sapientia egyetemen Az apacsnő szerelme című, 1913-ban készült kolozsvári némafilmről, a korabeli sajtóból is ismert moziszkeccs fotói most első ízben kerülnek a közönség elé.

Egy különleges is tárlat is várja a nagyérdeműt: az Erdély kolozsvári szemmel című kiállításon nyolc évtizeddel ezelőtti műtermi fotók, erdélyi városokról készült képek, sokszorosításra előkészített képeslap-negatívok lesznek láthatóak. A hajdan Kolozsváron működő Szabó Dénes és a Fotofilm válogatott képei „hazatérnek”: az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményéből érkeznek a szemlére.

A szervezők a gyerekeknek szóló programokat is kiemelték: animációs játszóház is várja a 7-13 éveseket Kolozsváron, a műhely során kamerával felszerelt trükkasztalokat, iPadokat, a filmrögzítéshez korszerű Canon-kamerákat használnak a résztvevők, így megismerkednek az animációkészítés alapvető eszközeivel, ezen kívül magyar ifjúsági- és gyerekfilmeket is vetítenek a kisebbeknek. A legtöbb alkotás román felirattal is követhető, a szemle részletes programja a filmtettfeszt.ro honlapon olvasható.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja