A magyar festészet napját ünneplik Sepsiszentgyörgyön

Krónika 2017. október 19., 08:02

Szent Lukácsnak, a festők védőszentjének névnapján, október 18-án ünneplik a magyar festészet napját. Ebből az alkalomból több eseményt is szerveznek Sepsiszentgyörgyön: az Erdélyi Művészeti Központban Makár Alajos festőművész alkotásaiból nyílik tárlat pénteken, csütörtökön 18 órától pedig kamarakiállítás-megnyitóra, kötetlen beszélgetésre és alkotó foglalkozásra várják az érdeklődőket a Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia Termébe.

Makár Alajos: Csütörtök délután

A Makár Alajos festőművész munkáiból nyíló kiállítást pénteken 18 órakor nyitják meg az Erdélyi Művészeti Központban, a vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, a központ vezetője, a kiállítás kurátora köszönti, a kiállítást Banner Zoltán művészettörténész nyitja meg.

Makár Alajos 1927. november 18-án született Nagykárolyban, 61 évesen Kolozsváron hunyt el 1989. január 24-én. Főiskolai tanulmányait 1949-ben Bukarestben kezdte, 1950-ben Kolozsváron folytatta, Miklóssy Gábor növendékeként 1955-ben fejezte be a Ion Andreescu Képzőművészeti Intézetben. A Képzőművészek Szövetségének 1955-től gyakornoka, 1968-tól végleges tagja, 1980-tól haláláig a kolozsvári fiók vezetőségi tagja volt.

Számos csoportos és egyéni kiállításon mutatták be munkáit.

Az 1970-es évek derekán talál rá főművének témájára, amely fegyelmezett és mértéktartó egyéniségét ki tudta vetíteni: a székiekre.

A pompás népviselet tüzes színei nem ejtik a dekoratív látvány csapdájába, hanem merész és gazdag, kontrasztokat finom átmenetekkel egységben tartó kompozícióinak uralkodó eleme az emberi méltóság és a közösség fegyelme.

Makár Alajos

Hagyatéka több mint 300 olajfestmény, tempera- és pasztellkép, szénrajz, monotípia, ceruzavázlat. Alkotásainak fele múzeumokba, művélődési intézményekbe, magángyűjteményekbe került, a többi a család tulajdonában van.

A kiállítás megtekinthető október 21. és november 9. között. A múzeumban szervezett csütörtöki esemény díszmeghívottja Márton Árpád csíkszeredai festőművész, akivel művészetről, kortársakról beszélget Vargha Mihály szobrász, múzeumigazgató. A baráti hangulatú beszélgetés ideje alatt a Lovagteremben szabadon alkothatnak a gyerekek.

A közelmúltban a múzeum a csíkszeredai származású festőművész, Szopos Sándor (1881–1954) nagyméretű festményét vásárolta meg. A különleges aktualitással bíró Lármafa (1942) című alkotást a magyar festészet napján állítják ki. „Ez egyben kitűnő alkalom arra, hogy a múzeum képzőművészeti gyűjteményében szereplő más csíkszeredai képzőművészek munkáit, ha rövid időre is, a közönség elé tárjuk” – írták az intézmény munkatársai.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat