Tiszteletbeli cseh konzul lesz Ilie Năstase román teniszező

MTI 2017. szeptember 22., 16:05

Ilie Năstase, az egykori világhírű teniszező Csehország tiszteletbeli konzulja lesz Romániában - jelentette be Lubomír Zaorálek, cseh külügyminiszter pénteken Prágában, miután Năstaséval tárgyalt.

A teniszező, aki a múlt század hetvenes éveinek első felében a világranglista első számú játékosa volt, a mérkőzéseken tanúsított indulatos és szenvedélyes viselkedéséről is közismert.

A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) ezért az idén kitiltotta rendezvényeiről. Zaoráleknak azonban meggyőződése, hogy Năstase a diplomáciában másképpen fog viselkedni, mint a teniszpályákon.

"Csehország számára rendkívül fontos, hogy a tiszteletbeli konzulok tisztségében olyan személyiségei legyenek, akik országukban erős pozíciókkal rendelkeznek.

Ilie Năstase pedig egyike a román társadalom legelismertebb személyiségeinek. Korábban a nagypolitikában is jelen volt"

- mondta a cseh diplomácia irányítója újságíróknak.

„Örülök, hogy ilyen megtiszteltetés ért. Remek tisztség” - jelentette ki Năstase. Megjegyezte: sok barátja van a csehek között, nem csak a teniszezők körében, és reméli, hogy egyszer csehül is megtanul majd.

Ilie Năstase aktív játékos korában nem csak teniszezett, de viselkedésével is korlátokat döntött,

amit akkor még a kommunista diktátor Nicolae Ceaușescu rendszere is elnézett neki. Edzőként a legendás teniszezőnek azonban már jóval kevesebbet néznek el neki.

Legutóbb, mint a román válogatott edzője vulgáris szavakkal illette Serena Williams amerikai, illetve Johanna Konta brit teniszezőket, amiért az ITF 2018 végéig kitiltotta rendezvényeiről, és 10 ezer dolláros büntetéssel sújtotta.

Lubomír Zaoráleknek mindezek ellenére szilárd meggyőződése, hogy Năstase nagyon jól fogja képviselni a cseh érdekeket Romániában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat