Teljesen kiégett egy toronyház Londonban, halottak is vannak

MTI 2017. június 14., 09:38 utolsó módosítás: 2017. június 14., 11:18

Szinte teljesen kiégett egy 24 emeletes lakóépület szerda reggelre London nyugati részén. A Grenfell Tower nevű, 1974-ben épült, 120 lakásos toronyházhoz hajnalban riasztották a tűzoltókat, akik negyven járművel és kétszáz fős egységgel vonultak a helyszínre. A tűz azonban rövid idő alatt elborította a magasházat, és kora reggelre szinte teljesen elemésztette az épületet, amelynek a második emelettől felfelé jóformán csak a betonváza maradt meg.

Fotó: Gurbuz Binici /Getty Images

A toronyépület több ponton még reggel is lángolt, de a tűzvészt jelentős részben már sikerült megfékezni. A füstoszlop azonban London egész területéről látható.

A Grenfell Tower a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól, divatos üzleteiről világhírű Notting Hill negyedtől. A városrészt kiszolgáló Hammersmith and City, illetve Circle metróvonalak helyi szakaszát a rendőrség lezárta, mivel ezek a vonalak ebben a negyedben a felszínen futnak, sőt egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és az égő házból a szél izzó pernyét, törmelékeket hord a pályákra. Mindkét irányban lezárták a kelet-nyugati irányú A40-es gyorsforgalmi utat is.

A londoni tűzoltóság szerint halálos áldozatai is vannak a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban kitört tűzvésznek. A szerda reggeli tájékoztatás szerint az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert, és az sem, hogy a tüzet mi okozta. Dany Cotton, a londoni tűzoltóság parancsnoka közleményében „számos" halálesetről szólt, de közölte, az épület mérete és bonyolult belső szerkezete miatt az áldozatok pontos számát egyelőre nem lehet megállapítani, és a hatóságok a tűz okát sem ismerik még.

Fotó: AFP/Natalie Oxford

A tűzoltóparancsnok hozzátette, a londoni mentőszolgálat harminc sérültet szállított öt kórházba. Cotton szerint a 24 emeletes épület mindegyik szintje égett a második emelettől felfelé, a helyszínen negyven tűzoltójármű és több mint kétszáz tűzoltó dolgozik.

Korábban szemtanúk arról számoltak be, hogy többen az égő épületben rekedtek, és embereket láttak kiugrani a toronyházból.

Nick Paget-Brown, a Kensington and Chelsea kerület tanácsának vezetője a Sky News brit hírtelevíziónak szerda reggel azt mondta: a hatóságok jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy hányan tartózkodhattak a toronyházban a tűz kitörésének pillanatában. Sadiq Khan, London polgármestere közölte, hogy folyamatos kapcsolatban áll a sürgősségi szolgálatokkal.

A környéken több befogadóközpontot létesítettek az épület körzetéből kitelepített lakók számára. A toronyházban a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő vállalata 2015-2016-ban jelentős felújítási munkákat végzett. Ez az utóbbi évek legsúlyosabb épülettüze a brit fővárosban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat