Rogozin persona non grata lett a Moldovai Köztársaságban

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 02., 18:12 utolsó módosítás: 2017. augusztus 02., 18:21

Nemkívánatos személynek nyilvánították Dmitrij Rogozin orosz kormányfőhelyettest a Moldovai Köztársaság hatóságai – adta hírül az Unimedia.info hírportál.

Dmitrij Rogozint nem látja szívesen Moldova EU-barát kormánya

Andrei Galbur külügyminiszter az EU-párti chișinăui kormány szerdai ülése után közölte, a politikust a Moldovával kapcsolatban tett „barátságtalan és sértő” kijelentései miatt tiltották ki a volt szovjet tagköztársaságból.

Chișinăuban valószínűleg az verte ki a biztosítékot, hogy Rogozin a napokban úgy nyilatkozott: egy moldovai hivatalos küldöttség nemrég „cigánykodott”, „apróságokért koldult” Moszkvában.

Románia a múlt héten nem engedte be légterébe azt az utasszállító repülőgépet, amelyen a Chișinăuba tartó Rogozin utazott. A meghiúsult látogatás miatt az EU tiltólistáján szereplő kormányfőhelyettes szankciókkal fenyegette meg az ügyben érintett moldovai, román és magyar tisztviselőket. (Az utasszállítót a budapesti hatóságok sem engedték leszállni Magyarország területén).

Az orosz miniszterelnök-helyettes Chișinăuból az úgynevezett Dnyeszter menti Köztársaságba – Moldova orosz többségű szakadár területére – utazott volna tovább, hogy részt vegyen az orosz békefenntartók ottani beavatkozásának 25. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseken.

Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság oroszbarát elnöke a kormány döntésére úgy reagált, hogy ezzel a lépéssel a chișinăui kormány az elmúlt huszonöt évben előzmény nélküli diplomáciai és geopolitikai konfliktusba „rángatta bele” az országot. „Mérhetetlen politikai stupiditásra vall nemkívánatosnak nyilvánítani Oroszország kormányfőhelyettesét, a döntés ugyanakkor rendkívül rossz szolgálatot tesz az országnak és a moldovaiaknak. Nem tudom eldönteni, hogy kormányzati illetékeseink a maguk feje után cselekszenek vagy az óceánon túlról bábként rángatják őket” – írta közösségi oldalán Igor Dodon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat