Közel százan meghaltak, több száz sérült a kabuli robbantásban

MTI 2017. május 31., 09:25 utolsó módosítás: 2017. május 31., 10:43

Legkevesebb ötvenen meghaltak vagy megsebesültek szerdán az afgán fővárosban, Kabulban egy pokolgépes merényletet követően – közölték afgán tisztviselők. Később a halottak számát 80-ra módosították, a sebesültek száma pedig a 350-et is meghaladja.

Fotó: Rompres

A TASZSZ orosz hírügynökség a helyi egészségügyi minisztériumot idézve azt írta, hogy legalább hatvan embert vittek kórházba.

A merénylet helyszínének közelében számos minisztérium és kormányzati intézmény helyezkedik el, a térséget sűrű füst és por borítja. A robbanószerkezetet egy autóba rejtették. A Kabul diplomáciai és kormányzati negyedében történt óriási detonáció erejét jelzi, hogy több száz méteres körzetben rongálódtak meg az épületek, és parkoló autók égtek ki a környéken.

Később a számokat az egészségügyi tárca szóvivője, Vahíd Madzsroh ismertette, és több más kormányzati forrás is megerősítette.

Eszerint legkevesebb 80 ember halt meg, a sebesültek száma pedig a 350-et is meghaladja az ismeretlenek által tartálykocsival végrehajtott robbantásban.

A belügyi tárca egyúttal arra szólította fel az embereket, hogy adjanak vért. Szelim Raszuli, a fővárosi kórházak vezetője szerint a halottak száma tovább emelkedhet, mert a sebesültek közül sokan vannak válságos állapotban. A merényletet a délelőtti csúcsforgalomban hajtották végre Kabul egyik forgalmas negyedében.

A német nagykövetség közelében elkövetett terrortámadásban megrongálódott a francia diplomáciai képviselet épülete is, valamint a Hszinhua kínai hírügynökség helyi irodája. Egyelőre nem világos, hogy a német nagykövetségen dolgozók közül megsebesült-e valaki – közölték források.

Marielle de Sarnez francia Európa-ügyi miniszter az Europe 1 rádió adásában arról beszélt, hogy a német és a francia követség épületében anyagi károk keletkeztek, de francia áldozatról nincs tudomásuk. Az NHK japán közszolgálati tévéadó szerint a japán nagykövetség két munkatársa is megsebesült, az épület ablakainak szilánkjai sebesítették meg őket.

Nádzsib Danis, a belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy szinte semmi sem maradt a – vízszállító vagy szippantós – teherautóból. A robbanás harminc másik járművet is megsemmisített – a felelősök egyelőre nem hallattak magukról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat