Lázár: vendetta zajlik Magyarországgal szemben

MTI 2017. május 18., 18:10

Lázár János szerint az Európai Parlament (EP) által szerdán elfogadott, Magyarországra vonatkozó határozat „baloldali politikai provokáció, nem több és nem kevesebb". A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: elindul majd egy egyeztetési mechanizmus, ebből Magyarország kiveszi a részét, válaszol minden megkeresésére. 

Fotó: MTI

A fideszes politikus elmondta, a magyar kormány konstruktív párbeszédben érdekelt, de szerinte  lehetetlen dolgokat kér az Európai Parlament, amelyeket Budapest nem tud és nem akar megvalósítani, mert az ellentétes lenne a magyarok érdekeivel. Hozzátette: lesz, amiben lehetséges az együttműködés, de a kérdések jelentős részében nem. Felidézte: korábban Rui Tavares portugál képviselő is próbálkozott egy Magyarországot elítélő jelentéssel, most szerinte Soros Györgynek sikerült az érdekeit érvényesítenie a baloldalon.

Kiemelte: az EP határozata olyan elemeket is tartalmaz, amelyekhez semmi köze az EU-nak vagy az EP-nek, ilyen az a felszólítás, hogy vissza kell vonni a jogi, fizikai határzárat.

„Ezt nem tesszük meg, mert a magyarok biztonsága fontosabb" – jelentette ki.

A miniszter kitért rá: az EP határozatában felvetődik a CEU sorsa, és a kormány álláspontja szerint a törvény előtt mindenki egyenlő, mindenkinek be kell azt tartania. „Ugyanakkor a kormány nagyvonalú, és szívesen folytat konzultációt azokkal is, akik nem akarják betartani a törvényt" – mondta Lázár János. Megjegyezte, a kormány eleget tesz a kötelességének, hogy az Európai Bizottsággal is egyeztessen az ügyben. Közölte: a kormányban nem volt olyan javaslat, hogy vissza kellene vonni a vitatott törvényt.

Úgy vélte, 2010 óta a „feljelentőktől" indul minden eljárás, és folyamatosan ömlenek a feljelentések a magyar baloldali pártoktól. „Az EP határozatának szövegezésében segítettek Soros György fizetett munkatársai, akikből neki annyi van Brüsszelben, mint egy államnak" – mondta. Közölte: ők gyártották a javaslat különböző pontjait, óriási lobbit folytattak. Lázár János hangsúlyozta: a határozat egy politikai nyilatkozat, és példátlan, hogy „egy vendetta zajlik Magyarországgal szemben", mert nem hajlandó bevándorlókat befogadni és az ország határait megnyitni, ellenőrzésüket feladni. Az EP határozatát nyomásgyakorlásnak minősítette, azt mondta, „volt már ilyen", időről időre napirendre kerül az ország. Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Néppártból (EPP) is szavaztak képviselők az EP határozatára, közölte: sokféle ember van a pártban, baloldaliak is. „Nincs olyan frakció az EP-ben, sem olyan bizottsági vezető, akit Soros György munkatársai ne kerestek volna, ne értek volna el az elmúlt időben" – magyarázta.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a következő évek várhatóan arról szólnak majd, hogy Magyarország képes lesz-e az uniós csatlakozása óta kialakult függetlenségét megőrizni. Kiemelte: viszonylag egyszerű kérdésekben várhatók nagy viták, így például arról, hogy ki éljen Magyarországon, és ezt ki határozza meg. „A választópolgárok szerint ennek eldöntése magyar nemzeti hatáskörben kell, hogy maradjon" – közölte.

Lázár János szerint egy másik nagy vita, hogy ki mondja meg, mennyi legyen az adó: Brüsszel vagy a magyar adófizetők által választott magyar parlament. „Az európai internacionalista erők sok kérdésben csökkentenék a nemzetállamok hatáskörét Brüsszel javára" – mondta.

Közben Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Daimler német autókonszern közgyűlésén arról beszélt: „ostoba dolog Magyarországot pellengérre állítani", amikor az Európai Unió első vagy második legnagyobb növekedését adja, itt csökken a legjobban a munkanélküliség, betartják az összes európai pénzügyi szabályt, csökken az államadósság.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat