HIRDETÉS

Hadat üzent az unionizmusnak a moldovai államfő

Balogh Levente 2016. december 27., 19:28 utolsó módosítás: 2016. december 28., 14:24

Folytatja a Romániával való egyesülés eszméje elleni küzdelmet Igor Dodon új moldovai államfő: tegnap menesztette tisztségéből Anatol Şalaru védelmi minisztert, mivel szerinte nyíltan kiáll Moldova és Románia egyesülése, valamint a NATO-val való együttműködés mellett.

 

Az oroszbarát szocialisták színeiben elnökké választott moldovai politikus az erről szóló közleményben „rossz hírű miniszternek” nevezte Şalarut. „Emlékeztetett, hogy ez volt az a miniszter, aki nyíltan kacérkodott a NATO-val, holott jól tudta, hogy a Moldovai Köztársaság alkotmánya értelmében semleges ország vagyunk, emellett támogatta és szorgalmazta, hogy a győzelem napján amerikai katonai technológia jelenjen meg a Nagy Nemzetgyűlés terén, ami nem minősíthető másnak, csakis provokációnak. Nyíltan a Moldovai Köztársaság és Románia egyesülése mellett állt és áll ki. Számos szakértőt menesztett a védelmi és az állambiztonsági rendszerből, hogy a Liberális Párthoz és az unionista ideológiához közel álló személyekkel helyettesítse őket” – áll Dodon közleményében. Dodon azt is közölte: arra készül, hogy még szilveszterig megfossza moldovai állampolgárságától Traian Băsescu volt román elnököt. Dodon hétfőn este a Pri Tv-nek nyilatkozva rámutatott: még az év vége előtt visszavonja elődje, Nicolae Timofti rendeletét, amelyben jóváhagyta Băsescu állampolgársági kérelmét, az ugyanis szerinte törvénytelen, mivel a kérelmet minden illetékes hatóság negatívan véleményezte.
Dodon már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy amennyiben elnökké választják, visszavonja Băsescu állampolgárságát. Sőt alkotmánybíróságon is megtámadta az állampolgárság megadásáról szóló elnöki rendeletet, a taláros testület azonban október 20-án elutasította a panaszt. Ennek nyomán Băsescu és felesége november 3-án Moldova bukaresti nagykövetségén letette az állampolgársági esküt. Băsescu már korábban azt mondta: ha Dodon tényleg visszavonja Timofti rendeletét, bírósághoz fordul.
Traian Băsescu már államfőként jelezte, hogy mandátuma lejártát követően moldovai állampolgárságért is folyamodik, hogy ezáltal is jelezze elkötelezettségét a két ország egyesülése mellett. A volt államfő ugyanis Moldova Románia általi bekebelezésének egyik legfőbb szószólója.
Dodon amúgy következetesen küzd az unionizmus és az Európai Unióhoz való közeledés ellen. Beiktatását követően román helyett moldovaira cseréltette az államfői hivatal honlapjának nyelvét, és levetette az EU-zászlót hivataláról. Ezt később liberális párti képviselők visszahelyezték.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS