Észak-Korea hidrogénbombát robbantott, két földrengés követte a kísérletet

MTI 2017. szeptember 03., 11:18 utolsó módosítás: 2017. szeptember 04., 17:58

Észak-Korea hivatalos állítása szerint sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát, a bejelentést az állami tévében tették, amely szerint a bomba interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető.

Kim Dzsong Un látogatása egy nukleáris létesítményben Fotó: KCNA

A bejelentés az állami tévében hangzott el helyi idő szerint vasárnap délután. Eszerint a bomba interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető. Néhány órával korábban több ország földrengéstani intézete jelentette, hogy Észak-Korea valószínűleg föld alatti atomrobbantást hajtott végre vasárnap, immár a hatodikat, amely két erős földrengést váltott ki.

Az észak-koreai tévé szerint a teszt elvégzésére Kim Dzsong Un, az ország vezetője adott utasítást. A KCNA észak-koreai hírügynökség arról számolt be, hogy a kísérlet célja az ország technológiája „pontosságának és hitelességének megvizsgálása” volt.

A hivatalos észak-koreai hírügynökség szerint az elnök nyilatkozatában elmondta, hogy a hidrogénbomba minden alkatrészét országon belül állították elő.

Ezért Észak-Korea a jövőben annyit gyárthat belőle, amennyit csak akar, felszerelhető az interkontinentális rakétákra, és nagy magasságban is képes robbanni. A hírügynökség fotót is közölt, amelyen az észak-koreai vezető látható egy nukleáris létesítményben.

A washingtoni Fehér Ház bejelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök telefonon beszélt Abe Sindzó japán miniszterelnökkel, és megvitatta vele „az Észak-Koreára gyakorolt nyomás maximalizálása érdekében teendő lépéseket”. Az erről szóló közleményből nem derül ki, hogy a beszélgetés a feltételezett észak-koreai atomkísérlet előtt vagy után történt.

Dél-koreai médiumok áprilisban jelentették, hogy Észak-Korea befejezte az előkészületeket egy újabb kísérleti atomrobbantáshoz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat