HIRDETÉS

Dodon a gagauzoknak: harcoljunk Moldova államiságáért!

Balogh Levente 2017. augusztus 21., 16:39

Igor Dodon moldovai államfő arra buzdította a hallgatóságot az autonóm Gagauziában, hogy küzdjenek azok ellen, akik le akarják rombolni a Moldovai Köztársaság államiságát azáltal, hogy a Romániával való egyesülését szorgalmazzák – számolt be hétfőn a hétvégi eseményekről a News.ro a Szabad Európa Rádióra hivatkozva.

Fotó: Twitter

Dodon minderről Comratban, az autonóm Gagauzia fővárosában beszélt azon a szombati ünnepségen, amelyet a régió önállósága kikiáltásának 26. évfordulója alkalmából szerveztek. A románbarát moldovai vezetők általában nem vesznek részt ezeken a megemlékezéseken.

Nincs más választásunk, mint hogy összefogunk, és együtt keményen harcolunk azok ellen, akik szét akarják zúzni Moldova államiságát”

– jelentette ki az elnök egy koncert közönségéhez szólva. Az eseményen egyébként az autonóm régió vezetői mellett a chişinăui orosz és török nagykövet is részt vett.

HIRDETÉS

„Azt hiszem, mindenki egyetért abban, hogy

olyan barátaink vannak, akik közel állnak Gagauziához, és azt hiszem, Moldovához is. Ezek Oroszország és Törökország”

– jelentette ki az oroszbarát moldovai elnök, hozzátéve: meggyőződése, hogy az ország nem maradhat fenn az Oroszországgal fennálló stratégiai partnerség nélkül.

A török eredetű, de ortodox vallású gagauzok lakta terület 1990-ben nyilvánította ki, hogy önálló szovjet tagköztársasággá kívánnak válni, mivel tartottak attól, hogy Moldova egyesülhet Romániával, és ezáltal sérülhetnek a nemzetiségi jogaik. A chişinăui kormány ezt nem ismerte el, és végül, ötévnyi feszültség után autonóm területként ismerte el Gagauziát. Ennek ellenére a gagauzok minden évben megünneplik a köztársaság kikiáltásának évfordulóját.

Mivel a gagauzok attól tartanak, hogy Románia bekebelezi Moldovát, a tavalyi választáson elsöprő többségben a román–moldáv egyesülést következetesen elutasító Dodonra szavaztak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS