Ankara terroristának tartja a török NBA-sztárt

Krónika 2017. május 28., 15:55

Letartóztatási parancsot bocsátottak ki a török hatóságok a hétvégén Enes Kanter kosárlabdázó nevére, akit egy héttel korábban Ankara közbenjárására nem engedtek be Románia területére. Az amerikai Oklahoma City Thunder török légiósát terrorista szervezethez való csatlakozással vádolják Törökországban.

Az Ankara által Gülen-hívőként nyilvántartott neves sportolót éppen 25. születésnapján, május 20-án tartóztatta fel a román határrendőrség a bukaresti Otopeni repülőtéren. Azzal az indokkal tagadták meg az országba való belépést a 210 centiméteres óriástól, hogy az ankarai hatóságok érvénytelenítették az útlevelét, mert szerintük az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim vallástudós követője.

A Svájcban született NBA-s kosaras – aki két évvel ezelőtt minden idők legjobban kereső török sportolójává vált – világ körüli jótékonysági turnéja keretében Indonéziából érkezett Romániába, ahol azonban már kénytelen volt lemondani programjait.

Néhány órás „szelíd” fogva tartása után a román hatóságok lehetővé tették a továbbutazását,

így Kanter Londonba repült. Bukaresti kalandja hamar bejárta a világsajtót, a New York Times például úgy tudja, a center az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) és a washingtoni külügyminisztérium közös fellépésének köszönhetően távozhatott szabadon. Márpedig ha esetleg a török hatóságok kezébe kerül, a sportolót a tavalyi katonai puccskísérlet nyomán elrendelt, több ezer embert érintő leszámolások keretében valószínűleg letartóztatják.

Már korábban is nyíltan bírálta az ankarai rezsimet, emiatt kizárták a török kosárlabda-válogatottból, apja pedig – Recep Tayyip Erdogant török elnökhöz intézett bocsánatkérő levelében – kitagadta a fiát. A bukaresti reptérről posztolt Twitter-videón ugyanakkor

Kanter „diktátornak, korunk Hitlerének" nevezte a török államfőt.

Szinte borítékolható, hogy a kiváló kosarast Amerika nem adja ki a törököknek, mint ahogy Washington korábban megtagadta Gülen kiszolgáltatását is. Bár május 16-i tengerentúli látogatása során Erdogan megpróbálta lebeszélni Donald Trumpot a Szíriában harcoló Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű csoport felfegyverzéséről, az amerikai elnököt nem sikerült eltántorítnai nemrég hozott döntésétől.

Tetézi ugyanakkor a két ország amúgy is feszült viszonyát, hogy a török elnök testőrei és a washingtoni török nagykövetség biztonsági emberei brutálisan bántalmazták az Erdogan látogatása ellen tüntető kurdokat az amerikai fővárosban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat