Amerikai támaszpont megtámadásával fenyeget Phenjan

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 09., 16:54

Észak-Korea közölte szerdán, „komolyan mérlegeli”, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mérjen az Egyesült Államok csendes-óceáni külbirtokára, Guam szigetére, ahol az amerikai haderőnek hadászati jelentőségű katonai létesítményei vannak.

Fotó: Wikipédia

A Koreai Néphadsereg egyik szóvivője a KCNA állami hírügynökség által közölt nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy „bármelyik pillanatban” végrehajthatják a Guam elleni rakétacsapás tervét, amint erről döntést hoz Kim Dzsong Un észak-koreai vezető. Egy ezzel párhuzamos nyilatkozatban egy másik katonai szóvivő arról beszélt, hogy Észak-Korea kész megelőző csapást végrehajtani, ha úgy látja, hogy az Egyesült Államok provokációra készül ellene.

Az észak-koreai hadászati rakétaerők nyilatkozata a KCNA jelentése szerint leszögezi, Phenjanban „komolyan mérlegelik" azokat a lépéseket, amelyek Washington értésére adnák, hogy Hvaszong-12-es típusú rakétáival

Észak-Korea képes megsemmisíteni Guamon a hadászati bombázók és más kulcsfontosságú fegyverek állomáshelyéül szolgáló amerikai támaszpontokat.

Donald Trump amerikai elnök ezt megelőzően, kedden újságíróknak kifejtette: Észak-Korea „a tűzzel játszik”, ha továbbra is fenyegetődzik.

A New Jerseyben lévő golfklubjában szabadságát töltő Trump rendkívül kemény szavakkal reagált – a CNN hírtelevízió megfogalmazásában „ultimátumot adott” Észak-Koreának – néhány órával azután, hogy az amerikai hírszerzés közölte: Phenjan olyan kis méretű nukleáris robbanófejet fejlesztett ki, amelyet rakétára illeszthet.

„Észak-Korea jobban teszi, ha többé nem fenyegeti az Egyesült Államokat.

Olyan tűzzel játszik, amilyent a világ még nem látott”

– fogalmazott a bedminsteri golfklubban összegyűlt újságírók előtt Donald Trump. Hozzátette: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nemrégiben „nagyon fenyegetően” lépett fel.

Az Egyesült Államokban kedden több televíziós csatorna is megerősítette a hírszerzés értesülését – nevük elhallgatását kérő kormányzati forrásokra hivatkozva –, hogy Észak-Korea immár képes nukleáris robbanófejjel ellátott rakétát felbocsátani.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat