HIRDETÉS
HIRDETÉS

Agyelszívás és agypazarlás

Bíró Blanka 2013. szeptember 30., 17:40

Egyre követhetetlenebb a migráció az Európai Unión belül, az országhatárok átjárhatósága és a regisztrációs rendszerek tökéletlensége miatt nehéz pontosan megbecsülni a migrációban érintettek számát – szögezték le a magyarországi Központi Statisztikai Hivatal által koordinált SEEMIG projekt legutóbbi belgrádi konferenciáján.

Amint arról beszámoltunk, a kilenc dél-kelet-európai országot átfogó migrációs kutatásban Romániából Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet és a Hargita megyei közgyűlés vesz részt.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tájékoztatása szerint a projekt belgrádi találkozóján arra a következtetésre jutottak, hogy a nagyfokú bizonytalanság ellehetetleníti a közép- és hosszú távú stratégiák, közpolitikák kidolgozását mind a kibocsátó, mind a befogadó országok hatóságai számára, hiszen ezek nem épülnek valós adatokra. Például a 2001–2010 közötti periódusra Románia 15520 Olaszországba vándorolt román állampolgárról „tud”, miközben az olasz hatóságok 797 595 román állampolgárságú bevándorlót regisztráltak, és hasonló az eltérés a Spanyolországba, Németországba elvándoroltak nyilvántartásában is.

A következtetésekből ugyanakkor megtudjuk, hogy a dél-kelet-európai országok egyik legfontosabb exportcikke a magasan képzett munkaerő, viszont az elvándorlók nagy része a képzettségi szintjénél alacsonyabb pozícióban kénytelen elhelyezkedni, tehát az agyelszíváshoz agypazarlás is társul. A találkozón elhangzott továbbá, hogy az EU országai közül Romániában a legalacsonyabb a születési arányszám, évek óta negatív a természetes népmozgalmi egyenleg.

E tekintetben a Székelyföld jobban teljesít az országos átlagnál, s az elvándorlási kedv is évek óta csökkenő tendenciát mutat, olvasható a tájékoztatóban. A projekt jövő novemberben zárul, a következő periódusban a gyakorlati részre fektetik a hangsúlyt a meglévő információhalmaz átadására és gyakorlatba ültetésére, migrációval kapcsolatos közpolitikák kidolgozására.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS