A terrorizmus elleni küzdelemről fogadtak el nyilatkozatot a G7-ek

MTI 2017. május 26., 22:31 utolsó módosítás: 2017. május 27., 00:35

A terrorizmus elleni küzdelemről szóló nyilatkozatot fogadtak el pénteken a világ hét iparilag legfejlettebb országainak (G7) vezetői a szicíliai Taorminában válaszul a manchesteri robbantásos merényletre.

Fotó: Sputniknews

„Ez a barátság és a szolidaritás erős üzenete Nagy-Britanniának” - jelentette ki Paolo Gentiloni olasz kormányfő. Theresa May brit miniszterelnök köszönetet mondott a támogatásért. Hangsúlyozta: fontos, hogy a G7-ek bizonyították elkötelezettségüket a terrorizmus elleni harcban.

Az olasz miniszterelnök által ismertetett nyilatkozat szerint

a terrorizmus és az erőszakos radikalizmus egyaránt sújtotta a G7-ket és a világ minden térségét országtól, nemzetiségtől vagy meggyőződéstől függetlenül.

Ezért az ellene való fellépés továbbra is elsőrendű a G7- csoport számára. A csúcstalálkozó résztvevői egységesen elkötelezettek az állampolgárok biztonsága, értékeik és életvitelük teljes mértékű megőrzése iránt - hangoztatta az állásfoglalás, amelyben az állam- és kormányfők hangsúlyozták, hogy lehető legerőteljesebben kívánnak fellépni a terroristák, valamint az őket támogatók azonosítására, megfékezésére és felelősségre vonására.

A 15 pontból álló dokumentum szerint magasabb szintre kívánják emelni a terrorizmus elleni küzdelmet,

miután a manchesteri „brutális” merénylet rámutatott, hogy az erőfeszítések megkétszerezésére van szükség. Ezért a G7-ek kötelezettséget vállalnak a terrorista akciók megelőzésére.

A G7-ek felhívták a figyelmet arra is, hogy a terroristák „visszaélnek” az internettel, ami kezükben félelmetes eszközzé vált. Ezért felszólították az internet-szolgáltatókat és a közösségi oldalak működtetőit, hogy lépjenek fel a terrorista tartalmakkal szemben.

A világ vezető politikusai bejelentették, hogy a terrorizmus ellenes küzdelemről a G7-ek belügyminiszterei hamarosan újabb találkozót tartanak.

Paolo Gentiloni a párizsi klímaegyezményről szólva közölte, hogy Donald Trump amerikai elnök továbbra sem támogatja azt. „Van egy nyitott kérdés, és ez az Egyesült Államok álláspontja a párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatban. Mindenki más teljes támogatásáról biztosította a megállapodást” - mondta. Biztosak abban, hogy a hazai vitákat követően az Egyesült Államok is támogatni fogja az egyezményt, tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár kijelentette: „világosan megmondtuk, hogy azt akarjuk, hogy az USA tartsa tiszteletben a párizsi klímaegyezményt, az amerikai fél azonban hangoztatta, hogy még nem döntött a kérdésben, és a döntést nem most hozza meg”. Theresa May szerint „kiváló” vita zajlott a klímaegyezményről, az amerikai fél tudja, mennyire fontos ez, és most mérlegel. Az amerikai elnök gazdasági tanácsadója, Gary Cohn úgy fogalmazott, hogy

Trump klímaváltozással kapcsolatos nézetei a G7-ekkel folytatott párbeszédet követően változóban vannak.

„Trumpnak változnak a nézetei. Azért jött ide, hogy tanuljon. Nézetei változóban vannak, ahogy annak történnie kell” - mondta a tanácsadó. „Végül azonban annak alapján fog dönteni, hogy mi szolgálja leginkább az Egyesült Államok érdekeit” - jelentette ki Cohn.

A csúcstalálkozó szombaton ér véget. A csúcs ellen nagyszabású tüntetést terveznek, amelyre mintegy 3 ezer résztvevőt várnak, közöttük környezetvédőket is. Szicília partjait hadihajók ellenőrzik, a csúcs napjaiban a migránsokat szállító mentőhajók sem köthetnek ki.

Az 1975-ben alakult G7-csoportnak Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és Olaszország, továbbá az 1986-ban csatlakozott Kanada a tagja.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat