„Mindig a csúcson kell abbahagyni” – interjú Hadnagy Zsolt kolozsvári származású korábbi játékosmegfigyelővel

Horváth Bálint Ottó 2019. február 19., 15:31 utolsó módosítás: 2019. február 19., 15:33

Hadnagy Zsolt korábban a Kolozsvári CFR-nél futballozott, majd miután abbahagyta a labdarúgást, Magyarországra költözött és a magánszférában dolgozott. Évekkel később tért vissza a focihoz, és hosszú ideig játékosmegfigyeléssel foglalkozott. Eddigi karrierjének csúcsát a Videoton (jelenleg Mol Vidi) tavaly megszerzett magyar bajnoki címe jelentette. A magyar kluboknál fejlődésben lévő, Romániában viszont még ismeretlen szakma rejtelmeiről kérdeztük.

Hadnagy Zsolt játékosmegfigyelőként két év alatt hetvenhat országban fordult meg Fotó: Nemzeti Sport

– Mit kell tudni egy játékosmegfigyelőről?

– Nem egyszerű szakma, nagyon sok időt igényel, és sokat kell dolgozni azért, hogy a legmegfelelőbb játékost tudjam kiválasztani a klubomnak. Nem csak abból áll, hogy kimegyek a mérkőzésre és végignézem – ahogyan ezt sokan gondolják. Egy jó labdarúgót, aki sok gólt szerez, mindenki meglát.

Egy megfigyelőnek viszont az a dolga, hogy észrevegye azokat a játékosokat, akikben sokkal több van, mint amit akkor a pályán mutatnak, akik a későbbiekben eljuthatnak arra a szintre, hogy akár külföldön is megállják a helyüket.

Nagyon összetett szakmáról van szó. Azt szoktam mondani, hogy ha nincs hozzá szemed, hiába is állsz neki, mert akkor csak szurkoló vagy. Egy játékosról sok szempontból kell összegyűjteni az információkat, hiszen nagyon fontos, hogy az illető a pályán és azon kívül is miként viselkedik.

– Hogyan néz ki az Ön napi munkája, melyek a legfőbb feladatai?

– Az ügynökök a világ minden részéről ajánlják a játékosokat. A több ezerből kiválasztok százat, és ezután az interneten utánanézek, hogy milyen információk lelhetők fel róluk. Amikor a csapat edzője egy bizonyos posztra keres játékost, ezt közli a sportigazgatóval, aki kiadja nekünk a feladatot. Nem mond nevet, csak annyit, hogy kell egy védekező középpályás, akinek bizonyos adottságokkal kell rendelkeznie. Ezután egy adatbázisból kiválasztom azokat a játékosokat, akik azon a poszton játszanak, és megnézem, hogy ki melyik csapatnál szerepel.

Ha a kiválasztott játékos megfelel a megadott paramétereknek, akkor elmegyek a helyszínre, és több mérkőzésen is megnézem az illetőt. Ez lehet Magyarországon vagy a világ bármely részén, Brazíliától Oroszországig. Ezután következik a személyes találkozó a játékossal és az ügynökével, végül pedig a sportigazgatóval tárgyalnak a szerződéséről.

Rengeteg utazással jár ez a szakma, két év alatt hetvenhat országban jártam, van, ahol többször is megfordultam.

Bő fél évvel ezelőtt másodszor voltam Afrikában, Elefántcsontparton, előtte pedig Ruandában jártam, az Afrika Kupán. Ha érdekes számunkra egy labdarúgó, játsszon a világ bármely pontján, elmegyünk és megnézzük. Az utóbbi időszakban többet voltam úton, mint otthon.

Sikeres időszak után a Mol Vidi, tavaly a klub történelme során harmadszorra lett bajnok Fotó: MTI

– Milyen szempontok alapján választják ki azokat a labdarúgókat, akiket leigazolhat a klub?

– Egy játékos megfigyelése nagyon sok időt vesz igénybe, nem egy napig foglalkozom vele, hanem hat hónapig, de akár egy évig is követem a teljesítményét. Fontos szempont, hogy miként mozog a pályán, vagy hogy bemelegítésnél miként viselkedik a csapattársaival, az edzővel, a játékvezetővel, a szurkolókkal, mennyire agresszív, visszautasítja-e vagy nem az aláírást. Ezt még sorolhatnám, rengeteg paraméter van. Itt nem fiatalokról, hanem olyan rutinos labdarúgókról beszélünk, akik nagy csapatokban játszanak.

Fontos kiemelnem, hogy a Mol Vidi az utóbbi időszakban nagyon sok fiatal játékost is igazolt, akik aztán felkerültek a felnőtt csapat keretébe, illetve meghívót kaptak a korosztályos válogatottakba. Ez mind a megfigyelői hálózatnak köszönhető.

Ami a Mol Vidit illeti, a csapat mára eljutott arra szintre, hogy olyan játékosok kerülnek oda, akik külföldön topkluboknál játszottak. Fontos megjegyezni, hogy nem hoztunk olyan játékost a klubhoz, akit nem láttunk élőben játszani. Az internetes videókban ugyanis sok esetben egy-egy játékos legjobb pillanatait vágják össze, aztán kiderül, hogy már fél éve nem játszott.

Amikor a legvégén a sportigazgatóval, illetve kollégámmal, Balogh Tamással úgy véltük, hogy érdemes egy bizonyos játékost leigazolni, akkor leültünk a vezetőedzővel, és közösen döntöttünk, de a végső szó mindig a sportigazgatóé. Kovács Zoltán sportigazgatóval több alkalommal is kimentünk az adott országba újból megnézni a játékost meccs közben, és ott a lelátón döntöttük el, hogy szerződtetni fogjuk-e vagy sem. Ahhoz, hogy leigazoljuk, mindhármunknak igent kellett mondanunk rá, ha valamelyikünket nem győzte meg a játéka, nem szerződtettük.

A kiszemelt játékosról szakmailag és emberileg egyaránt minden lehetséges információt összegyűjtök, legyen szó korábbi edzőjéről, játékostársairól, de akár a barátnőjéről, ismerőseiről vagy éppen a szomszédjáról.

Erre azért van szükség, mert ha a futball mellett a háttérben olyan dolgok vannak, amelyek a későbbiekben negatívan hathatnak a csapatra, akkor lehet bármennyire tehetséges az illető játékos, egyértelmű, hogy a neve nem kerül a vezetőedző vagy a sportigazgató elé.

Hadnagy Zsolt három évig volt a Mol Vidi FC vezető játékosmegfigyelője Fotó: Nemzeti Sport

– Remek másfél éven van túl a Mol Vidi, megszerezte a bajnoki címet, és bejutott az Európa Liga csoportkörébe. Ebben komoly szerepe volt a klub átigazolási politikájának is.

– Kijelenthetem, hogy a klub megfigyelőivel sikeres munkát végeztünk.

Az előző szezonban megnyertük a magyar bajnokságot, nekem ez volt a legnagyobb álmom, hogy eljussak erre a szintre. Az Európa Liga csoportkörében pedig a csapat döntetlent játszott a Chelsea-vel és oda-vissza verte a PAOK-ot.

Amikor tavaly nyáron eljöttem a Mol Viditől, a felnőtt csapatnál és az utánpótlásnál összesen kilenc játékosmegfigyelő dolgozott. Nagyon jó volt az együttműködésünk, erről elég sokat elárul az, hogy hova fejlődött a Mol Vidi és ezáltal a magyar foci is. De még ez is nagyon kevés ahhoz képest, hogy külföldön a topcsapatok hány megfigyelőt foglalkoztatnak, mert ha nem tévedek, a Manchester Unitednak több mint száz megfigyelője van.

Az Európa Ligában a Mol Vidi döntetlent játszott a Chelsea együttesével Fotó: MTI

– Mi volt az oka annak, hogy távozott a klubtól?

– Mindig a csúcson kell abbahagyni. Úgy éreztem, nekem a három év elég volt, főleg úgy, hogy elértem a célomat a klubbal. Jelenleg egy magasabb pozícióban, sportmenedzserként dolgozom egy sportmenedzseri irodánál Budapesten. Azzal a tapasztalattal, amivel rendelkezem, nagyban tudom segíteni a különböző játékosok pályafutását.

Sok labdarúgóval tartom a kapcsolatot, többen hívnak Erdélyből is, hogy ki szeretnének jönni Magyarországra játszani, mivel az utóbbi időben nagy fejlődésen ment keresztül a magyar foci, mind az infrastruktúra, mind a teljesítmény szempontjából.

Sőt külföldről is keresnek olyanok, akik egy-két évvel ezelőtt még nem szerettek volna a magyar bajnokságban játszani, de most már akarnak jönni.

– Mennyire elterjedt ez a szakma jelenleg Magyarországon? Néhány évvel ezelőtt még gyerekcipőben járt.

– Mára már megnőtt az a gyerekcipő. Minden élvonalbeli magyar klubnak van legalább egy játékosmegfigyelője. Nyilván ez a hálózat a Mol Vidinél működik a legmagasabb szinten, ezt nekünk három év alatt sikerült kiépítenünk. Ezzel szemben a legtöbb csapatnál kevesebb energiát fordítanak a játékosmegfigyelésre.

De viszonyításképpen Romániában egyetlen klub sem tart játékosmegfigyelőt.

– A román bajnokságot is figyelemmel követi? Vannak olyan labdarúgók, akik szóba jöhetnek magyar csapatoknál?

– Heti, de akár napi szinten is követem a román bajnokságot. Három héttel ezelőtt kint voltam Törökországban, ahol majdnem az összes román élvonalbeli csapat edzőtáborozott. A legtöbb klubbal nagyon jó kapcsolatot ápolok, a vezetőkkel és számos játékossal egyaránt, de nemcsak Romániából, hanem a világ minden részéről. Nagyon sok romániai játékos van a magyar csapatok látókörében, de hogy ki jut el magyarországi klubokhoz, az a jövő kérdése.

Néhány évvel ezelőtt még azt mondtam, hogy a román bajnokság magasabb szinten van, de a Mol Vidi bebizonyította, hogy jelenleg a magyar élvonal előrébb tart. Ez pedig tovább fokozódik majd.

A Vardartól egy éve érkezett Boban Nikolov. A macedón válogatott alapember lett a Mol Vidiben Fotó: Facebook/Mol Vidi FC

– Labdarúgói pályafutása során a jelenlegi román bajnok Kolozsvári CFR-nél futballozott. Hogyan látja a klub helyzetét?

– A mai napig tartom a kapcsolatot a klubbal. Nagyon sok jó játékost szerződtettek, és erős keretük van. A bajnokság elején jól ment a csapatnak, de amit én kívülről látok, az az, hogy valami történt a klubnál, és rossz irányba fordultak a dolgok. Hogy meddig bírják, azt nem tudom. De idén is bajnokok lehetnek.

– Miként vélekedik a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK teljesítményéről?

– Büszke vagyok a csapatra. Nagyon szeretem azt, amit képviselnek Erdélyben és Romániában.

Mindig nagyon várom, hogy láthassam a mérkőzésüket. Fantasztikus fejlődésen mentek keresztül, le a kalappal előttük.

Hadnagy Zsolt pályafutása

Hadnagy Zsolt hatéves korától huszonkét éves koráig a Kolozsvári CFR labdarúgója volt. Később Magyarországra költözött, ahol nem a labdarúgásban, hanem felső vezetőként a magánszférában dolgozott. Néhány év múlva visszatért a labdarúgáshoz, és scoutinggal kezdett foglalkozni. Hét évvel ezelőtt még ő volt az első, aki hivatásos játékosmegfigyelőként tevékenykedett Magyarországon. Először a harmadosztályú Szigetszentmiklósi TK-nál dolgozott, majd következett az NB II-es Tököl, aztán a korábban élvonalban szerepelt Lombard-Pápa, végül a Diósgyőri VTK, ahol a Ligakupa-győzelem mellett egy Magyar Kupa-ezüstérmet is ünnepelhetett a csapattal. Legnagyobb sikereit kétségkívül az utóbbi három évben érte el: a Videoton FC vezető játékosmegfigyelőjeként nagy szerepe volt abban, hogy az együttes tavaly bajnoki címet szerzett és bejutott az Európa Liga csoportkörébe.

Hadnagy Zsolt a Videotonnál olyan vezetőedzőkkel dolgozott együtt, mint a norvég Henning Berg, aki játékosként a Manchester Unitednál Sir Alex Ferguson irányítása alatt kétszer angol bajnoki címet és Bajnokok Ligáját is nyert, illetve a székesfehérvári klub jelenlegi trénere, a szerb Marko Nikolic, aki a Partizan Belgráddal a 2016–2017-es idényben a szerb bajnokságot és a kupát is megnyerte.

A szakmai stáb és a játékosmegfigyelők munkájának köszönhetően az évek során olyan labdarúgókat sikerült szerződtetni a Videotonhoz, mint a szerb Danko Lazovic és Marko Scepovic, a bosnyák Anel Hadzic, vagy a macedón válogatott Boban Nikolov, illetve a magyar válogatott Fiola Attila és Huszti Szabolcs. A Videotonnál töltött három eredményes év után Hadnagy Zsolt tavaly nyáron új kihívásba kezdett, jelenleg Magyarország egyik legnagyobb sportmenedzseri irodájánál, a budapesti The Path-nél lát el sportmenedzseri feladatokat.
Sikeres scouting a régióban és Nyugaton

A kelet-közép-európai térségből a jól működő scoutingra a szlovák élvonalban szereplő AS Trencsén a remek példa, amely rendszerint kiváló játékosokat igazol, majd magas áron adja el őket. Lengyelországban a Lech Poznan jeleskedik, az ottani megfigyelők a magyar bajnokságból is szerződtettek labdarúgókat, mint például a jelenleg a Dinamo Kijevnél játszó Kádár Tamást. A legkiemelkedőbb munkát az olasz középcsapat Udinesénél végzik, ahol olyan szintű játékosokat fedeztek fel és adtak tovább, mint az FC Barcelonában, az Arsenalban, jelenleg pedig a Manchester Unitedban futballozó chilei Alexis Sánchez. Nyugat-Európában az angol Southamptont lehet kiemelni, amelynél komoly energiákat mozgósítanak a játékosmegfigyelés területén, példának okáért a korábban a Celtictől megszerzett holland Virgil van Dijkot tavaly 78,8 millió euróért adták el a Liverpoolnak, de az elmúlt években még további játékosokat értékesítettek 30 milliónál magasabb összegért.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat