Nem vált be a váradi többletadó

Pap Melinda 2017. május 25., 08:08

Módosítaná a nagyváradi önkormányzat a hanyag épülettulajdonosokra többletadót kivető decemberi rendeletét. Az új tervezet szerint az érintettek egy közös számlára fizethetnék be a felújítás rájuk eső részét.

Fotó: Oradea.ro

Módosítani kényszerül a leromlott tulajdonuk felújítását elmulasztó lakosokra kirótt többszörös ingatlanadó szabályzatát a nagyváradi önkormányzat. A hanyag tulajdonosok esetében januártól ötszörös illetéket előíró rendeletet azt követően lesz kénytelen változtatni a helyi tanács, hogy sok lakos bepanaszolta a városvezetést. Az érintettek azt sérelmezik:

hiába kezdeményezik a felújítást, ha a szomszédok nem állnak kötélnek.

A jelenlegi áldatlan helyzet feloldására a nagyváradi önkormányzat – mely 2012 óta számos módon próbálja rábírni leromlott épületeik felújítására a lakosokat – új rendszer bevezetését tervezi. Eduard Florea, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója az Ebihoreanul hírportálnak úgy nyilatkozott, eszerint

az érintetteknek a polgármesteri hivatal számlájára kellene befizetni a felújítás költségeinek rájuk eső részét, és amint megtették, mentesülnének a többszörös adó alól.

A javítási munkálatokat a városháza végeztetné el, és a költségek fényében visszaadná a megmaradt pénzt, vagy újabb pénzösszeget követelne, magyarázta az igazgató. Mint mondta, amint a lakók fele befizette részét, a városvezetés megelőlegezné a többit, és renoválná az ingatlant.

A tervezet szerint – melyet június 8-áig közvitára bocsátanának – a tulajdonosoknak iratokkal kellene bizonyítaniuk tulajdonrészüket, s a városháza illetékesei ennek alapján számolnák ki a befizetendő összeget, melyet november 30-ig kellene átutalni az említett számlára ahhoz, hogy az érintett jövő évre mentesüljön a többletadótól.

Kihasználva a pénzügyi törvénykönyv teremtette lehetőséget, a váradi városvezetés más erdélyi nagyvárosok elöljáróihoz hasonlóan januártól ötszörös adót vetett ki azokra az épülettulajdonosokra, akik a többszöri figyelmeztetés ellenére sem végeztek javítási munkálatokat már-már életveszélyes belvárosi tulajdonjaikon.

A 236 belvárosi épületet és több száz lakót érintő intézkedés nem hozta meg a várt hatást, mintegy 150 lakos bepanaszolta az önkormányzatot, hogy a szomszédok miatt képtelen eleget tenni a felszólításnak.

Mások azt rótták fel, hogy társtulajdonosként

épp a polgármesteri hivatal vagy más közintézmény akadályozza a homlokzatfelújítást,

az inkriminált ingatlanok ugyanis összesen 1020 magánszemély és 171 jogi személy közös tulajdonát képezik.

Adriana Lipoveanu, a nagyváradi főépítészi hivatal vezető­helyettese a hírportálnak arról számolt be, hogy az említett nehézségek ellenére az idei év első harmadában igényelt építkezési engedélyek száma jóval meghaladja az eddigi szintet, míg tavaly 53 engedélyt bocsátottak ki, idén áprilisig már 26-an kérték a jóváhagyásukat. Az illetékes úgy vélte,

idén kétszer annyi ingatlan újulhat meg, mint 2016-ban.

Maga a polgármesteri hivatal jár elöl jó példával, a tervek szerint idén minden egyes olyan épületet felújítanak, melynek legalább 50 százalékban az önkormányzat is tulajdonosa, ugyanakkor újabb 10 millió lejt szánnak a homlokzatfelújítási programjukra, melynek keretében megelőlegezik a tulajdonuk felújítása mellett elkötelezett, de elegendő pénzzel nem rendelkező váradiakat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat