Krónika Online
2017. április 29., szombat; Ma Péter napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Vállalhatónak tartja az RMDSZ az új kormányfőjelöltet

MTI | 2016.12.29. [13:24] | Utolsó módosítás: 2016.12.29. [15:34]

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói közösen döntenek majd arról, hogy adott esetben bizalmat szavaznak-e egy Sorin Grindeanu vezette kormánynak, a szociáldemokraták újabb kormányfő-jelöltje azonban tudomásuk szerint nem tett olyat, amely kizárná, hogy megszerezze a magyar érdekképviselet támogatását – közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az MTI-vel csütörtökön.

kelemen h_b

Klaus Johannis államfő várhatóan csütörtökön dönt arról, megbízza-e kormányalakítással Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert, akit a parlamenti mandátumok 54 százalékával rendelkező PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöknek. Csütörtökön délben az államfő megbeszélést folytatott Grindeanuval a bukaresti Cotroceni-palotában.

Az RMDSZ a múlt héten parlamenti együttműködésről kötött megállapodást a PSD-ALDE koalícióval. Akkor a magyar szövetség kifejezte készségét, hogy a koalíció első kormányfő-jelöltjének, Sevil Shhaidehnek és leendő kormányának bizalmat szavazzon a parlamentben, az államfő azonban elutasította a jelöltet.

Kelemen Hunor az államfő bejelentését követően, kedden úgy nyilatkozott, hogy „senkinek sem adhatnak biankó csekket", vagyis csak a jelölt személyének ismeretében dönthet az RMDSZ arról, hogy bizalmat szavaz-e a parlamentben a PSD-ALDE újabb miniszterelnök-jelöltjének. „Ebben a pillanatban én inkább azt mondanám, hogy igen, de nem egyszemélyes döntés lesz ez. Beszéltem a bánsági kollégákkal, akik jobban ismerik Grindeanut, ők azt mondták, hogy nyitott, bánsági szellemiségű ember, és az ígéreteit betartja. A kollégák, akik dolgoztak már vele, azt mondják, hogy vállalható, megszavazható politikus" – mondta az MTI-nek csütörtökön Kelemen Hunor.

Arra a kérdésre, hogy indokoltnak látná-e az államfő felfüggesztését, ha a parlamenti többség második miniszterelnök-jelöltjét is elutasítja, Kelemen Hunor rámutatott: az államfő az elutasítással nem sértette meg az alkotmány egyetlen cikkelyét sem. „Nem tudom elfogadni, hogy kizárólag politikai indítatásból, méregből, dühből, sértődöttségből valaki egy ilyen politikai kalandot vállaljon, és ilyen áldatlan állapotot teremtsen" – szögezte le. Hozzátette, az államfő ugyan nem indokolta meg az első elutasítást, de a PSD-ALDE koalíciótól kért újabb javaslatot, tehát elismeri a parlamenti többséget.

„Én jobban szeretnék egy parlamentáris köztársaságot. De ha már ilyen alkotmánya van Romániának, ha az alkotmány lehetővé teszi az elnöknek, hogy ne csak egy átjáróház kapusaként viselkedjen, hanem mérlegelési lehetőséget ad a kormányfő jelölésekor és ez egy erős hatáskör, akkor én csak azt mondom: tetszettek volna alkotmányt módosítani. Nem tetszett, amikor megvolt a 70 százalékos többség, akkor ezzel az alkotmánnyal kell élni" – magyarázta az RMDSZ elnöke.

Az MTI kérdésére, hogy befolyásolja-e az RMDSZ szavazatát a kormányprogram, Kelemen Hunor elmondta: nem számít arra, hogy a PSD-ALDE kormányprogramja változni fog a miniszterelnök-jelölt lecserélése után. A szociálliberális koalíció ígéretet tett az RMDSZ-nek arra, hogy a végleges kormányprogram kitér majd a többség-kisebbség viszony rendezésére, a kisebbségi jogokra – mutatott rá az RMDSZ elnöke.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
5.
semmi új a nap alatt
2016.12.29., csütörtök [18:55]
Igazán megszokhatta volna már ezt az a túlérzékeny érzékszerved. Ezt csinálják már 26 éve. 26 éve! Létezik még egy olyan népség a világon, amelyik ilyeneket választ VISSZA már HETEDSZERRE (!)???????
Minden vállalható ezeknek, csak a ciolan közelébe lehessenek. Nem baj, ha azok, akiket képviselniük kellene, szépen de biztosan mind elszivárognak külföldre a megélhetésért, csak ők a ciolan közelébe lehessenek.
Ui.
És most már a mepeppentyű is ugyanezt csinálja a udmr-vel összefogásban.
4.
anonim3
2016.12.29., csütörtök [18:39]
A tolvajoknak mindig minden vállalható, mindegy ,hogy nekünk jó vagy rossz,ócska senkiháziak ugy egyben!
3.
nevetségesek
2016.12.29., csütörtök [17:32]
Érdekes az udmr" biankó csekket ad",a psd jelöltnek ,ismételten változik a gyermek fekvése! Létezik még egy ország, nemzet ,ahol ilyen támadást intéznek az érzékszervek ellen?
2.
udemerés jucika
2016.12.29., csütörtök [17:13]
Na változott a helyzet a tegnap óta. Ugye ezredes?Már vártuk.
1.
bandita
2016.12.29., csütörtök [16:29]
"Ezeknek" mindegy,hogy ki,vállalható,csak ígérjen egy-két államtitkári bársonyszéket,amibe belesüppedhetnek, lehetőleg 4 évig!!!!!
Hozzászólások5