Tűzvész: őrizetbe vették a Colectiv klub tulajdonosait

Hírösszefoglaló 2015. november 02., 23:49 utolsó módosítás: 2015. november 03., 13:19

Őrizetbe vették hétfő este a bukaresti Colectiv klub három tulajdonosát. A legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított bűnvádi eljárást annak a bukaresti szórakozóhelynek a részvényesei ellen, ahol pénteken tűz ütött ki, és a tragédiában eddig 31-en életüket vesztették. 

A Colectiv klub három részvényesét hétfőn rendőrök kísérték be az ügyészségre, majd több mint hatórás kihallgatás után mindhármukat 24 órára őrizetbe vették. A vádhatóság előzetes letartóztatásukat javasolta, erről kedden dönt a bíróság. A gyanúsítottak sem érkezésükkor, sem elvezetésükkor nem voltak hajlandók nyilatkozni az épület előtt várakozó újságíróknak – számolt be az MTI.

A szórakozóhely működtetőinek felelősségét annak kapcsán vizsgálják, hogy annak ellenére is 400 személyes koncertet szerveztek, hogy a hivatalos engedélyre vonatkozó kérelmükben csupán 80 ülőhelyes helyiséget jelentettek be, hogy ne kelljen megfelelniük a tűzvédelmi előírásoknak. Mivel a szándékosság gyakorlatilag kizárható, a tulajdonosokat gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, amit egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnek.

Bár a holttestek nagy részét már átadták a családoknak, az igazságügyi orvostani intézet még nem adott ki jelentést arról, mi okozta az egyes áldozatok halálát. Az egyik boncolóorvos hétfőn azt közölte az Agerpres hírügynökséggel, egyelőre annyi bizonyosodott be, hogy a tragédia áldozatai a belélegzett füsttől és mérgező gázoktól szenvedtek mérgezést. A román hírtelevíziók által megszólaltatott szakértők szerint a klub hangszigetelésénél használt szivacs rendkívül mérgező, hidrogén-cianidot tartalmazó füsttel töltötte meg a helyiséget, amikor elégett.

Két áldozat állami kitüntetést kapott

Klaus Johannis államfő „Az Érdemért” nemzeti érdemrend lovagi fokozatát adományozta post mortem a pénteki bukaresti tűzvész két áldozatának, Claudiu Petrének és Adrian Ruginának, annak a bátorságnak, önfeláldozásnak és odaadásnak az elismeréseként, amellyel megpróbálták mások életét megmenteni sajátjuk feláldozása árán a Colectiv klubnál történt tragédiánál – közölte hétfőn az MTI által idézett román elnöki hivatal.

A román médiában megjelent beszámolók a belvárosi szórakozóhelynél történt, több mint harminc áldozatot követelő tűzvész hőseiként írták le Claudiu Petre fotóst és Adrian Ruginát, a Bucium együttes dobosát. A szemtanúk szerint mindketten sértetlenül kijutottak az égő klubból, majd visszatértek a sűrű füstbe borult, lángokban álló helyiségbe, hogy segítsenek azoknak, akiknek nem sikerült kimenekülni.

Ruginát barátai látták, amint a kijárat közelében a menekülők által letaposott, földön fekvő embereket próbálja felemelni, és kivonszolni a klubból. Később már nem került elő, annyira megégett, hogy felesége csak a tetoválásai alapján tudta azonosítani a halottak között.

Claudiu Petre kétszer is visszatért a lángok közé, hogy bennragadt barátait kimentse. Végül ő is eszméletét vesztette a mérgező füstben. Az időközben megérkezett tűzoltók hozták ki a klubból, a szomszédban működő szülészet ügyeletes orvosa pedig háromnegyed órán keresztül próbálta újraéleszteni, de már nem sikerült megmenteni az életét.

Amint arról beszámoltunk, péntek este a bukaresti Colectiv klubban a Goodbye to Gravity nevű rockegyüttes koncertje közben az előadáson használt tűzijáték miatt lángra lobbant a termet borító hangszigetelés.

Az ott szórakozó több száz ember nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen, öten pedig a kórházba szállításuk után meghaltak, 136 embert továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak a bukaresti kórházakban, közülük csaknem 30-nak az állapota életveszélyes.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat