Klaus Johannis konzultál a tüntetőkkel is

MTI 2015. november 05., 13:45 utolsó módosítás: 2015. november 05., 19:32

Klaus Johannis államfő csütörtökön ügyvivő miniszterelnöknek nevezte ki Sorin Cîmpeanu oktatási minisztert, és elkezdte az egyeztetést az új kormánytöbbség kialakításáról a parlamenti pártokkal Victor Ponta és kormánya szerdai lemondása nyomán. De a demonstrálók számára nem volt elegendő a kormányfő távozása: a politika gyökeres megváltozását követelő tüntetők szerda és csütörtök este még nagyobb számban vonultak utcára Bukarestben és a többi nagyvárosban, mint korábban.

Johannis Sorin Cîmpeanu oktatási minisztert nevezte ki ügyvivő miniszterelnökké, elvetve ezzel Ponta ajánlatát. A lemondott kormányfő a magyarellenes, a Hargita megyei erdőmaffiával is hírbe hozott Mircea Duşă védelmi minisztert javasolta ügyvivő miniszterelnöknek.

Az ügyvivő miniszter közölte: a kormány minden folyó ügyet tovább visz majd, ugyanakkor emlékeztetett: nem hozhat sürgősségi rendeleteket, és nem dolgozhat ki törvénytervezeteket. Mindazonáltal dolgozik a jövő évi költségvetés tervén.

Agrármérnökből miniszterelnök

Sorin Cîmpeanu 1986-ban érettségizett a bukaresti Sfîntul Sava Gimnáziumban, 1991-ben szerzett agrármérnöki diplomát a bukaresti agrártudományi egyetemen, ahol 2000-ben doktori címet szerzett. 1992 és 1999 között az egyetem tudományos intézetében tevékenykedett, majd 2000 és 2003 között az oktatási minisztériumban a Leonardo da Vinci-programot koordinálta. Egyetemi karrierje folyamatosan ívelt felfelé, 2012 óta az agrártudományi egyetem rektora, 2013 óta az Országos Rektori Tanács elnöke.

Közölte: a parlamenti pártok támogatását kéri ideiglenes mandátumához, és hangsúlyozta párbeszédre való készségét, mivel – mint rámutatott – a beruházók érdekében fontos az ország stabilitása.

Johannis csütörtökön a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az RMDSZ és a kisebbségek küldöttségeivel tárgyalt. Mint ismeretes, a PSD azt akarja, hogy helyén maradjon a jelenlegi koalíció, a PNL viszont előrehozott választásokat szeretne.

Alina Gorghiu, a párt társelnöke csütörtökön is megerősítette, hogy ezt tartja a legtisztességesebb megoldásnak.

Liviu Dragnea PSD-elnök arról beszélt: előbb a pártok prioritásait kellene összegyűjteni, aztán kiválasztani a megfelelő kormányfőt.

Az RMDSZ részéről Kelemen Hunor szerdán közölte: a jelenlegi koalíciót nem támogatja, minden egyéb megoldást – a mostani ellenzék tagjaiból alakuló kisebbségi kormányt, a szakértői kormányt, esetleg a parlament feloszlatását és előrehozott választások kiírását – igen.

A találkozót követően azt mondta: minél hamarabb új kormányra van szükség, ezért a szövetség előrehozott választásokat szeretne. Johannis azt is közölte, hogy meghallotta a tüntetők követeléseit, és a pártokkal való egyeztetések mellett pénteken a demonstrálók, a civil társadalom képviselőivel is egyeztetni kíván.

Az államfő a konzultációk előtt arról beszélt: többről van szó, mint egyszerű kormányváltásról. Különben a következő kormányfő kapcsán számos találgatás napvilágot látott: fölmerült Dacian Cioloş uniós biztos, George Maior volt SRI-igazgató, jelenlegi washingtoni nagykövet és Vasile Dâncu szociológus, volt PSD-s politikus neve is.

Mint ismeretes, a spontán demonstrációk sorozata azért kezdődött, mert a bukaresti politikai vezetők egymásra próbálták hárítani a felelősséget a múlt pénteki bukaresti tűzvészért, amelyben 32-en haltak meg, és több mint 150-en szenvedtek füstmérgezést és súlyos égési sérüléseket. A tömeg haragja kedden három ember – a tragédia miatt felelősnek tartott Cristian Popescu Piedone 4. kerületi polgármester, Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes és Victor Ponta – ellen irányult. Szerdán mindhárman lemondtak, illetve Oprea a teljes kormány lemondása miatt veszíti el tisztségét.

Eközben csütörtökön kiderült, a korrupcióellenes ügyészség vizsgálja, hogyan kapott működési engedélyt a tüntetéssorozatot kirobbantó tűzvész helyszíne, a Colectiv klub.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat