Őrizetbe vették Londonban a körözött román ingatlanmágnást

MTI 2017. augusztus 14., 17:57

Őrizetbe vették Londonban Gabriel Puiu Popoviciu román üzletembert, akit Romániában hét év börtönbüntetésre ítéltek – jelentette be hétfőn a román rendőrség.

A londoni metropolisz rendőrsége közölte a román rendőrséggel, hogy őrizetbe vette Popoviciut, akit augusztus 2-án ítéltek el Romániában. Már júniusban elhagyta Romániát, miután nem hosszabbították meg az ellene addig érvényben levő kényszerintézkedéseket. Így az augusztus elején kimondott ítéletkor nem tudták börtönbe zárni a román hatóságok, akik

nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Popoviciut abban találták vétkesnek, hogy jogtalanul és mélyen a piaci ár alatt szerzett meg a bukaresti mezőgazdasági egyetemtől egy 224 hektárnyi telket, amelynek egy részén később lakónegyedet építtetett.

Az ügyben az egyetem volt rektora hat év börtönbüntetést kapott, Cornel Șerbant, a román belügyminisztérium titkosszolgálatának volt vezetőjét 2 év és hat hónap börtönbüntetésre ítélték, ügyészekre kifejtett törvénytelen nyomásgyakorlás címén.

Popoviciu Románia egyik legbefolyásosabb ingatlan-befektetője, az ő tulajdonában van egyebek mellett Románia egyik legnagyobb plázája.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett szaktárca kérvényezni fogja az üzletember kiadatását a brit hatóságoktól, mihelyt valamennyi irat a minisztériumhoz kerül.

A román hatóságok nem először szembesülnek hasonló gondokkal, tavaly decemberben Sebastian Ghiță üzletember és parlamenti képviselő, a kormány fő erejét képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) volt politikusa szökött meg Romániából, miután eljárást indított ellene az ügyészség. A befolyásos üzletembert áprilisban őrizetbe vették Belgrádban, de még tart a kiadatásáról szóló jogi eljárás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat