Lemondott Chiţoiu, átalakul a kormány

Balogh Levente 2014. február 06., 16:45 utolsó módosítás: 2014. február 06., 19:25

FRISSÍTVE – Lemondott csütörtökön este Daniel Chiţoiu miniszterelnök-helyettesi rangú pénzügyminiszter. A liberális tárcavezető azt követően távozott tisztségéből, hogy a nap folyamán fölmerült: a kormányzó Szociálliberális Unió (USL) második legnagyobb pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megválni készül tőle

Az ügy előzménye, hogy Crin Antonescu PNL-elnök azt állította: koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem egyeztetett pártjával a banki hitelrészletek kétéves megfelezéséről szóló kormányjavaslatról.

Ezt Victor Ponta kormányfő cáfolta, Chiţoiu (képünkön) pedig azt mondta: a tervezetet a pénzügyi tárca kezdeményezte. Ez lehet az egyik ok, amiért távoznia kellett. A másik az, hogy Chiţoiu a PNL-n belül az Antonescuval szemben álló szárnyhoz tartozik, és közel áll Pontához is. A tárcavezető helyét egyes értesülések szerint Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter veheti át, akit Cristian Buşoi, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetője követhet a bársonyszékben.

Felmerült, hogy leváltják Mariana Câmpeanu munkaügyi minisztert is, utódjaként Cristina Pocora neve került szóba. Közben az is felvetődött, hogy a Radu Stroe lemondásával megüresedett belügyminiszteri tisztségre Sorin Frunzăverdét, a Krassó-Szörény megyei közgyűlés elnökét, korábbi demokrata-liberális védelmi minisztert jelöli a PNL, azonban kiszivárgott információk szerint a PSD ajánlatot tett a liberálisoknak a belügyi tárca elcserélésére. A szociáldemokraták állítólag a jelenleg Mircea Duşa által betöltött védelmi tárcát kínálták fel cserében.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a PNL lemond egy tárcáról: tavaly év elején, amikor a koalíciós partnerek között azért támadt vita, mert a PSD támogatta a PNL által Băsescu államfő emberének tartott Laura Codruţa Kövesi kinevezését a korrupcióellenes ügyosztály (DNA) élére, a PNL átadta a szociáldemokratáknak az igazságügyi tárcát.

Egyébként Klaus Johannis, a PNL első alelnöke csütörtökön a két párt viszonyáról elmondta: a PNL-en belül van egy kis csoport, amely a kormányból való kilépést szorgalmazza. Antonescu és Ponta csütörtökön délután hosszasan egyeztetett Antonescu irodájában, ezt követően egyikük sem kommentálta a minisztercserékről szóló híreket. A végső döntés a PNL pénteki vezetőségi ülésén születhet meg.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat