Meleșcanu: fontos a kisebbségi jogok szavatolása, Románia élen jár

MTI 2017. május 04., 15:48 utolsó módosítás: 2017. május 04., 15:50

A nemzeti kisebbségek jogainak szavatolása szükséges ahhoz, hogy a térségben biztosítható legyen a regionális stabilitás, biztonság és a jószomszédi viszony – jelentette ki csütörtökön Teodor Meleșcanu román külügyminiszter.

Teodor Meleșcanu

A román diplomácia vezetője egy bukaresti konferencián vett részt, amelynek fő témája a felelős kormányzás volt. Beszédében kifejtette, hogy

Románia valószínűleg azon európai országok egyike, ahol a legfejlettebbek a nemzeti kisebbségek védelmét biztosítani hivatott szabványok.

Úgy vélte, hogy a kisebbségi jogok betartása az érettség jele Európában, ahol túlteng az intolerancia szelleme, ezért többször pusztított már etnikai vagy vallási többség és kisebbség közötti konfliktus. Meleșcanu aláhúzta, hogy a múlt tanulságait ma sem szabad elfelejteni a globalizáció és a társadalmi-gazdasági problémák okozta nyugtalanság közepette.

Megállapította, hogy az utóbbi időben fokozódott az intolerancia által generált gyűlöletbeszéd, amit állami és nem állami entitások táplálnak többé-kevésbé finom mechanizmusokkal a kollektív mentalitás ellenőrzésére irányuló stratégiai kommunikációval és információs háborúval.

Ezért Románia elköteleződése az egységes Európa és az erős transzatlanti kapcsolat mellett nem csak a kormány külpolitikai célkitűzése, hanem a román társadalom egészének a stratégiai választását is jelenti - mondta a külügyminiszter.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat