HIRDETÉS

Egymásnak adták a kilincset a politikusok a DNA-nál

Gyergyai Csaba 2017. február 17., 11:42 utolsó módosítás: 2017. február 17., 13:06

Számos magas rangú politikust idéztek be péntekre az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) központi székházába. Közös bennük, hogy valamennyien liberálisok.

Korrupciós ügyben hallgatták ki többek között Nicolae Robut, Temesvár polgármesterét. A DNA bukaresti ügyosztályára való érkezésekor a bánsági megyeszékhely elöljárója azt nyilatkozta, nem tudja, milyen ügyben kapott idézést. „Nem tudok semmit. Telefonon idéztek be. De nem izgulok, mert nincs közöm korrupcióval vagy befolyással való üzérkedéssel kapcsolatos ügyekhez\" – fogalmazott a liberális polgármester, aki második mandátumát tapossa Temesváron.

Gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozó hatóság munkatársai pénteken Marian Petrachét, az Ilfov megyei önkormányzat liberális elnökét. A Nemzeti Liberális Pártban (PNL) ügyvivő főtitkári és Ilfov megyei elnöki tisztséget betöltő politikust csúszópénz elfogadásával és zsarolással gyanúsítja a DNA. Petrache maga árulta el az újságíróknak a kihallgatása után, hogy az ügyészek azt állítják: kilenc évvel ezelőtt megzsarolta Adrian Mladint, Jilava volt polgármesterét.

„Miután Mladint polgármesterré választották Jilaván, a személyi igazolványában bukarestire változtatta a lakcímét, ami miatt megfoszthatták volna a mandátumától. A DNA szerint én megzsaroltam, hogy nyilvánosságra hozom az ügyet, Mladin pedig a hallgatásomért cserébe kifizette Monte Carlo-i kirándulásom ellenértékét, 2800 eurót\" – nyilatkozta Petrache. A politikus cáfolta, hogy megzsarolta volna egykori párttársát (Mladin ugyancsak liberális), külföldi kirándulása költségeinek fedezéséről azonban csak annyit mondott, hogy „más körülmények között történt\".

Adrian Mladint egyébként tavaly jogerősen öt év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság földterületek illegális visszaszolgáltatása miatt, jelenleg a börtönbüntetését tölti. Petrache bejelentette, hogy a bűnvádi eljárás beindítása nyomán lemond a PNL-ben betöltött tisztségeiről, az Ilfov Megyei Tanács elnöki posztjától azonban nem hajlandó megválni.

Ugyancsak pénteken hallgatták ki a DNA-nál Theodor Paleologu volt kulturális minisztert. Az ügyészségről távozva a volt liberális, később független parlamenti képviselő annyit mondott, hogy tanúként hallgatták ki egy pártfinanszírozási ügyben. Paleologu 2008-ban még a Demokrata-Liberális Párt (PDL) színeiben szerzett mandátumot, 2014 és 2016 között pedig függetlenként tevékenykedett a törvényhozásban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS