Lábra áll az uniós piac, ismét drágult a sertéshús

Gyergyai Csaba 2017. július 27., 10:34

Átlagban 39 százalékban drágult a sertéshús tavaly júliushoz képest, ami főként azt tükrözi, hogy az európai piac kétéves válság után ismét kezd magához térni.

Fotó: Smithfield

Két év után ismét kezd lábra állni az európai sertéshúspiac, ennek következményeként Romániában a sertéshús ára átlagban 39 százalékkal drágult az előző évhez képest. Az Európai Unióban 25 százalékos átlagos áremelésről írnak a szaklapok.

A Romániai Hústermelők Egyesülete (ARC) a sertéshús árának emelkedését azzal magyarázta, hogy a tavaly óta jelentősen növekedett a romániai sertéshús exportja. A kivitel főként a távol-keleti országok, Japán, Kína, Dél-Korea és Hongkong felé irányult. Korábban az ARC hivatalos közleményben jelezte: az Európai Bizottság márciusi ülésén a gazdasági tanács húspiaci megfigyelője úgy ítélte meg, hogy

a húsárak további növekvő tendenciát fognak mutatni 2017 második feléig, azt követően pedig stagnálni fognak.

Tíz év után ismét exportálható a román sertés a tengerentúlra
Romániát sertéspestis-mentes országgá nyilvánította az állategészségügyi világszervezet (OIE), így több mint egy évtized után ismét exportálhat sertéshúst és feldolgozott húsárut az Egyesült Államokba, Kanadába, Mexikóba, Japánba és Dél-Koreába – közölte az Agerpres hírü

Daniel Buda európai parlamenti képviselő egyébként Face­book-oldalán jelezte: korábban felhívta Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési európai biztos figyelmét a romániai állattartó gazdák problémáira. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a romániai gazdáknak 80-90 eurót kell fizetniük egy külföldről vásárolt élő malacért, miközben egy 25 kilogrammos állat felnevelése csupán 40-45 euróba kerül.

Az európai parlamenti képviselő szerint

a célirányos támogatásokon kívül rendkívül fontos lenne egy átfogó program kidolgozása a kistermelők megsegítése érdekében,

akik a jelenlegi piaci szabályok szerint évek óta a nagyobb feldolgozóktól függnek.

Romániát egyébként idén májusban nyilvánította sertéspestis-mentes országgá az állategészségügyi világszervezet (OIE),

így több mint egy évtized után ismét exportálhat sertéshúst és feldolgozott húsárut az Egyesült Államokba, Kanadába, Mexikóba, Japánba és Dél-Koreába. Az Európai Bizottság élelmiszerlánc- és állategészségügyi állandó bizottsága már tavaly szeptemberben feloldotta az élő sertésre és feldolgozott húsárura 14 éve bevezetett uniós embargót.

Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényező. Az utolsó sertéspestisgócot 2007-ben regisztrálták a Smithfeld Temes megyei hizlaldáiban, ahol akkor 50 ezer sertést kellett levágni.

A romániai tenyésztők szerint a sertéspestist már kilenc éve felszámolták az országban, és

az embargó feloldása körüli huzavona évente 40 millió eurós veszteséget okozott az ágazatnak.

Az agrártárca szerint Románia ma már tízszer annyi sertéshúst importál, mint amennyit exportál. A statisztikai intézet szerint 2016 decemberéig 4,7 millióra csökkent Románia sertésállománya.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat