Újabb elismerés a székelyudvarhelyi Csibi László dokumentumfilmjének

Krónika 2018. május 27., 18:07

Csibi László székelyudvarhelyi rendező Nussbaum 95736 című alkotását értékelték a legjobb határon túli magyar nyelvű filmnek a hétvégén Szombathelyen szervezett V. Savaria Filmszemlén.

Csibi László alkotása tavaly októberben elnyerte a Hollywoodi Nemzetközi Független Dokumentumfilmes Díjat is

Lovass Tibor, a főszervező Szombathelyi Médiaközpont igazgatója a díjátadó gálán úgy fogalmazott, a Savaria Filmszemle nemzetközivé nőtte ki magát, mivel a környező magyarlakta országokon kívül többek között Franciaországból, Georgiából, Horvátországból, de még Kínából is érkeztek pályamunkák a neves megmérettetésre.

A háromnapos rendezvényen a szakmai zsűri közel 80 órányi filmanyagot értékelt, András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező szerint a beérkezett pályamunkák mintegy 80 százaléka figyelemre méltóan értékes. Rófusz Ferenc Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező kitartásra ösztönözte a fiatalokat, Halmy György és Koltay Gábor filmrendező is elismerését fejezte ki az alkotásokkal kapcsolatban – olvasható a Vaol.hu-n.

A versenyzőket több kategóriában díjazták: a Diákfilm kategória győztese a Vidéki randevú című munka lett Dudás Balázs rendezésében. A Filmetűd kategóriában Winkler Kata Elveszett idő című alkotása érdemelte ki az első helyet. A Kisjátékfilm kategória nyertese A Kockaember, Dombrovszky Linda, Hartung Dávid, Szohár Ferenc munkája. A Dokumentumfilm kategóriában az Álmatlan – Az Anna and the Barbies film bizonyult a legkiemelkedőbbnek, Porkoláb Norbert, Tanca Norbert és Katona Balázs rendezésben. Az Alkotói Műhely különdíjat a zentai Bolyai Filmstúdió kapta meg.

A legjobb határon túli magyar nyelvű film, Csibi László Nussbaum 95736 című alkotása a 88 éves, tordai származású, Kolozsváron élő Nussbaum László holokauszttúlélő történetét dolgozza fel.

A tavaly novemberben bemutatott, közel egyórás film tízórányi nyersanyagból készült el mintegy két év alatt. Kolozsváron, Tordán és Buchenwaldban forgatták, ahonnan Nussbaum László 16 évesen tért haza. 1940 őszén a Nussbaum család a kettévágott Erdély határvidékéről, Tordáról, a jobb élet reményében a Magyarországhoz visszakerült Kolozsvárra költözött. Magyarságukat teljes mértékben akarták megélni, itt készült az életre a tizenéves László, akinek történetein keresztül a második bécsi döntést követő évek eseményei, élményei elevenednek meg.

A téglagyárban eltöltött hetek után zsúfolt marhavagonba zárva vitték szüleivel és testvérével Auschwitz-Birkenauba, ahonnan a fiatal fiú a buchenwaldi táborba került. Szülei és kisebb testvére életüket vesztették Auschwitzban, az árván maradt Lászlót később a buchenwaldi munkatáborban érte a szabadulás. A 95736-os számú fogoly elvetélt élete a küzdelem és megbocsátás története.

Egyébként Csibi László alkotása tavaly októberben elnyerte a Hollywoodi Nemzetközi Független Dokumentumfilmes Díjat, novemberben pedig a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány 250 ezer forintos különdíját a Lakiteleki Filmszemlén.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat