Kreatívan közelíti meg az országos diákfesztivál Arany János műveit

Krónika 2017. október 14., 09:56

Az iskolai kötelező olvasmányok közül szeretné kiszakítani és jobban megismertetni a fiatalokkal a kétszáz éve született Arany János életművét az október és december közt zajló országos diákfesztivál. A rendezvény célja élő kapcsolatot teremteni a diákok és az irodalom között.

Az emlékév keretében berendezett Arany-busz is modern eszközökkel hozza közelebb a költőt a fiatalokhoz Fotó: KMN

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából 7–8. osztályosoknak szóló országos diákfesztivált indít az RMDSZ kulturális és társadalomszervezési főosztálya a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a Magyar Közoktatás folyóirat közreműködésével.

A rendezvény célja megismerni és megismertetni Arany életművét a diákokkal, a szervezők ötfős csapatok jelentkezését várják egy vezető tanár jelenlétével.

A fesztivál során szeretnénk kiszakítani Arany életművét az iskolai tankönyvek kötelező olvasmányai közül, és beemelni a mába, hogy mindenki kedvére ismerkedhessen vele.

A diákok úgy kerülhetnek közelebb az életműhöz, hogy kreatív módon, szabadon átértelmezhetik, személyre szabhatják azt fényképek, karikatúrák, videók és rövid írások révén” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

Az október és december között zajló rendezvényre tíz megyéből közel húsz csapatot várnak a szervezők, ez megyénként egy-egy városi és vidéki iskolára tagolódik, amely 100 diákot és 20 vezető tanárt jelent – közölték a szervezők.

A kultúráért felelős ügyvezető alelnök szerint

a legfontosabb, hogy minél több általános iskolás diákot megszólítsanak a rendezvény révén, ennek pedig a legjobb módja az, hogy olyan kontextusba helyezik Arany munkásságát, amely 200 év távlatából is igazi kortárssá teszi őt.

A három nagyobb egységből álló verseny általános kvízzel indul, ezt követi a csapatok közötti megmérettetés, végül a kolozsvári döntőn kreatív írásgyakorlatokra, workshopokra és kiállításokra is sor kerül, amelyeket egy öttagú szakmai zsűri értékel.

Így az Aranyfeszten a diákok olyan neves kortárs költőkkel és írókkal is találkozhatnak, mint Demény Péter, Balázs Imre József, Márton Evelin, László Noémi és Kulcsár Árpád.

Az Aranyfesztre való jelentkezési periódus még zajlik, a szervezők október 15-ig várják az iskolák visszajelzéseit. Ezt követően kerül sor a 48 órás kvíz kitöltésére, amit majd csoportos kreatív feladatok követnek.

Az interaktív vetélkedő záróakkordját maga az Aranyfeszt képezi, ahol a csapatok nemcsak a zsűritagokkal, hanem egymással is megismerkedhetnek, hiszen egy laza hétvégét töltenek majd Kolozsváron. Ez remek lehetőség arra, hogy megbizonyosodjanak afelől, hogy az irodalmi alakokkal nemcsak a tankönyvekben találkozhatnak, hanem lehet velük beszélgetni, közösen írni, bulizni.

Fotó: KMN

„Az Aranyfeszt célja élő kapcsolatot teremteni a diákok és az irodalom között, és ezt csak úgy tudjuk elérni, ha olyan fesztivált szervezünk nekik, ahol jól érezhetik magukat.

A zsűritagok fiatalok, nyitottak, jó fejek, a diákok dolga a fesztivál nyújtotta lehetőségek kihasználása és nem utolsósorban a bulizás.

Ha most lennék iskolás, biztos belevágnék egy ilyen buliba” – nyilatkozta Molnár Beáta, a társadalomszervezési főosztály referense.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat