HIRDETÉS

KMN – Magyar szakosok nagytalálkozója, Boros Misi és Bogányi Gergely koncertje Kolozsváron

Krónika 2017. augusztus 17., 12:33
HIRDETÉS

A Kolozsvári Magyar Napok idei kiadásán is számos rendezvény szervezője vagy szakmai partnere a Bölcsészkar magyar tagozata és a magyar nyelv és irodalom szak közössége.

A magyar szakosok harmadízben szervezett nagytalálkozója augusztus 18-án, pénteken egész napos gazdag programot ígér: lesz remek nyitóelőadás irodalom és opera viszonyáról, lehetőség informális találkozásra, évfolyamtalálkozókra, ezt felolvasás és beszélgetés követi olyan írókkal, akik a magyar nyelv és irodalom szakon végeztek, s a meglepetésmeghívott,

az egyik legígéretesebb fiatal zenész, Boros Misi zongorakoncertje zárja a napot

HIRDETÉS

a Kolozsvári Filharmónia koncerttermében (Auditorium Maximum, Farkas utca u. 1. sz.) pénteken 16 órától.

Boros Misi, a Magyar Televízió Virtuózok című tehetségkutatójának 2014-es korcsoportgyőztese, a Római 8. Mozart Nemzetközi Zongoraverseny (2013), a milánói Piano Talents (2015), a Franciaországi Zenei Verseny (2016) első helyezettje, Junior Prima-díjas zongorista játékában gyönyörködhet a kolozsvári közönség.

A nemrégiben első lemezét megjelentető és közel 150 hazai és nemzetközi koncertet maga mögött tudó fiatal tehetség meglepetésmeghívottja mestere, Bogányi Gergely Kossuth-, Liszt-, és Prima-díjas zongoraművész. Boros Misi a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor keretében találkozott először személyesen Bogányi Gergely zongoraművésszel, aki azóta is követi és segíti a fiatal tehetség pályáját.

A kolozsvári fellépés egy közös programsorozat kezdete,

amelynek következő állomása az Öröm-ünnep Virtuózok-koncert augusztus 20-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, majd december 6-án pedig a MÜPA-ban lépnek fel együtt a Mester és tanítvány program keretében.

Erre is természetesen díjtalan a belépés, de az esetleges adományok, felajánlások jótékony célt szolgálnak: ezekből Boros Misi a hátrányos helyzetű tehetséges romániai magyar gyerekeket támogató, kolozsvári székhelyű Nyilas Misi Alapítvány révén egy szerény körülmények között élő, de kiemelten tehetséges erdélyi magyar fiatal zenei tanulmányait kívánja támogatni. A rendezvény szervezője a Bölcsészkar Magyar Tagozata, a Magyar Irodalomtudományi Intézet és a Magyar és Általános Nyelvészeti Intézet.

Szombaton szintén a Bölcsészkarra várják azokat, akik az (Irodalom-, nyelvészet-, néprajz)órák a Marianumban című tudománynépszerűsítő rendezvény valamelyik előadását vagy foglalkozását szeretnék meghallgatni. 10 és 15 óra között Keszeg Vilmos néprajzi előadása nyitja a sorozatot Folklór, média, médiafolklór címmel, Fazakas Emese Változó nyelvünk a változó világban című óráját követően T. Szabó Levente Arany János paródiáiról beszél. Balázs Imre József Dalszöveg és vers Arany Jánostól Bob Dylanig címmel tart előadást, majd Málnási Ferenc Arany Toldijáról vezet játékos foglalkozást. A rendezvény szervezője Egyed Emese.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS