HIRDETÉS

Énekszó a „csodadoboz” helyett – Interjú az Evilági zenekar énekesével

Bencze Melinda 2014. december 22., 19:32

Csodaváró címmel jelent meg a háromszéki Evilági zenekar ötödik lemeze, amelynek dalai végigkövetik a Megváltó születésének történetét. A lemezen hallható dalokkal többször fellépett
a zenekar karácsony előtt. Az együttes terveiről Orbán Ferenc énekessel beszélgettünk.

Fotó: Bencze Melinda


– Hogyan született meg az új lemez dalanyaga?

– A Csodaváró a tavalyi adventi hétállomásos koncertsorozat eredménye, akkor született meg az ötlet: jó lenne egy lemezen rögzíteni a fellépések anyagát, hiszen a legtöbb családban már elmarad a közös éneklés karácsony estéjén, vagy pedig gyakran idegen nyelvű, gépiesített muzsikát van lehetőségük hallgatni.

A karácsonyi dalokat kezdjük elfeledni. Amíg nem voltak a különböző technikai eszközök, még egyértelmű volt, hogy ilyenkor énekelünk. Napjainkban azonban a „csodadoboz\" teszi meg ezt helyettünk... Azonban továbbra is a kellő önfegyelemmel és igényességgel kell megválogatnunk a zenét, amellyel lelkünket megfelelően felkészíthetjük az ünnepi hangulatra.

– És miként fogadja a közönség a dalokat?

– A gyerekműsorokat nagyon szereti az apró nép, ők a legőszintébbek, szeretünk játszani nekik. A legemlékezetesebb koncertünket két hónapja tartottuk Gyimesközéplokon. Megközelítőleg 450 gyerek énekelte velünk azokat a dalokat, amiket azelőtt nem is ismertek. Olyan élményben volt részünk, amit azóta is emlegetünk a muzsikustársakkal.

Összességében véve, ahogyan a koncerteken fel tudjuk mérni, a közönség általános reakciója pozitív. „Rugalmas tagsággal\" szoktunk fellépni, ám ezúttal sikerült összeegyeztetni, hogy mindannyian itt legyünk: Babos Szélyes Margit (ének), jómagam (gitár és ének), Gábor Szabolcs (szopránszaxofon, klarinét és furulya), Lázár Zsombor (cselló), Lőfi Gellért (harmonika, zongora és ének), Gyergyai Szabolcs (basszusgitár) és Ferencz Áron (dobok).

– Mik a zenekar tervei a jövő évre vonatkozóan?

– Igyekszünk tematikusan felépíteni a koncertjeinket. Gyermek- orientált, fiatalokat megszólító, valamint író-olvasó találkozó jellegű összeállításaink is vannak, ezekkel szeretnénk minél több helyen fellépni 2015-ben. Elsősorban Erdélyben szeretnénk játszani – határozott célja ez az Eviláginak, ugyanakkor új lemezek is készülnek, amelyek várhatóan jövő év végére jelennek meg.

Az Evilági zenekar

Az Evilági a 2011-ben készült hanglemez címe volt, amely tisztelgés az 550 éves Sepsiszentgyörgy előtt, és amelyen a városhoz kötődő zenészek, énekesek szólaltatják meg Orbán Ferenc tízéves zenei munkásságának jelentősebb versmegzenésítéseit. A lemez kedvező fogadtatása lendületet adott a zentai Énekelt Versek Fesztiváljára való jelentkezéshez, ahol az öttagú együttes első díjban részesült. Ezt követte az októberi lemezbemutató nagykoncert, majd a zenekar Varró Dániel költő verseit zenésítette meg. Dalóka címmel a 2012-es év végére készült el a zenés-mondókás lemez. 2013-ban főleg Erdélyben koncertezett, több zenés filmet készített a zenekar, majd év végére megjelentette harmadik, Kincs című lemezét. Az Evilági a 2014-es évet – a magyar kultúra napján – a Kincs lemezbemutatójával indította. Felléptek többek közt a Vásárhelyi Forgatagon, a Népmese konferenciáján, Gyimesközéplon is. Novemberben megjelent a Hajnali énekek című lemezük, amely Muszka Sándor Magányos nőknek, bukott fiúknak című kötetének melléklete.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS