Elhunyt Taub János rendező

2010. február 08., 10:32
Elhunyt Taub János rendező, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja. Taub a Szatmár megyei Halmiban született 1927-ben, a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben diplomázott 1954-ben, majd az újjászerveződő temesvári magyar nyelvű színházhoz szerződött igazgató-főrendezőnek.

1962-ben a Kolozsvári Állami Magyar Színház főrendezője lett, ahol olyan darabokat vitt színre, mint Brecht Koldusoperája, Móricz Zsigmond Rokonok-ja, Shakespeare A makrancos hölgye.

Többek közt ő rendezte (Harag Györggyel közösen) Pavel Kohout Ilyen nagy szerelem című darabját. 1971-től a nemzetközi hírű bukaresti Bulandra Színház tagja és a bukaresti Színház- és Filmfőiskola tanára volt. 1981-ben Izraelbe emigrált, ahol a legnevesebb színházakban dolgozott, ezenkívül a tel-avivi egyetem tanára volt. Magyarországra 1986-ban költözött.

Dolgozott a Játékszínben, a szolnoki Szigligeti Színházban, a Radnóti Színházban, a Nemzeti Színházban, a Vígszínházban, a Művész Színházban, melynek alapító tagja volt, végül pedig az Új Színházban. Taub János 2000 óta a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat