Egy Stradivari-hegedű hangjai

2008. május 08., 00:00
Különleges, eddig soha nem látott koncertet ígér erdélyi rajongóinak Edvin Marton magyarországi hegedűművész (képünkön), aki tegnap Marosvásárhelyen ismertette koncertkörútja tervét.
Fotó: Krónika

A hegedûmûvész május 28-án Kolozsváron, május 30-án Nagyszebenben, május 31-én Temesváron és június 2-án Marosvásárhelyen lép fel.

„Nagyon régóta szerettem volna Erdélyben is fellépni, de az idõm nem engedte. A mostani turnét egy éve készítjük elõ” – mondta Edvin Marton, aki a Stradivarius Concert Show elnevezésû nyári hangversenysorozatán klasszikus feldolgozásokat és saját szerzeményeket ad majd elõ. Utóbbiak között lesz az a zenemû, amelyet az olimpiára írt, illetve olyan, amit a monte-carlói tûzijáték vagy egy velencei csónakázás ihletett.

„Edvin Marton világa külön világ, olyan zenei bolygó, ahol a zene és a szerelem mint a 21. század különleges ötvözete találkozik” – fogalmazott az öt kontinensen ismert magyar elõadómûvész, azt is elárulva önmagáról, hogy mindenhol jól érzi magát, imád fellépni, színpadon lenni. „Minden reggel azzal a tudattal kelek fel, hogy mit tehetek azért, hogy még jobban játsszam, elõadásaimmal még több embert megörvendeztessek” – jelentette ki a hegedûmûvész, aki erdélyi koncertkörútjával legújabb, Stradivarius címû lemezét népszerûsíti.

Edvin Marton nem egyedül érkezett Marosvásárhelyre: sajtótájékoztatóján bemutatta azt a Stradivari-hegedût is, amelynek biztosítási értéke meghaladja a kétmillió dollárt. Az értékes hangszert egy montreali világversenyen nyerte el a mûvész. Elmondása szerint a verseny után egész éjjel nem aludt, azon gondolkodott, milyen lesz majd az elsõ hang, amelyet megszólaltat az 1697-ben készített mesterhangszeren. „Azt szeretném, ha az emberek tudnák, hogy milyen értékes hangszeren játszom. Mert nem mindennapi hangszer ez, hanem egy legenda, egy mûkincs. Vétek lenne, ha múzeumba kerülne” – mondta a mûvész, aki rövid hangszeres bemutatót is rögtönzött a jelenlévõ újságírók kedvéért. Edvin Marton erdélyi körútja a mûvész nagy európai koncertturnéjának részét képezi.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat