HIRDETÉS

A médiaművészetre összpontosít a MAGMA

Kiss Judit 2017. február 15., 16:33 utolsó módosítás: 2017. február 15., 16:34

A kortárs művészetet kívánja továbbra is közvetíteni a sepsiszentgyörgyi MAGMA kiállítótér, amelynek legújabb, .GIF című kiállítása a médiaművészetre összpontosít. Kispál Attila képzőművész, a MAGMA vezetője idei terveikről is beszélt a Krónikának.

Fotó: MAGMA

Idén már a második kiállítással jelentkezik a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér Sepsiszentgyörgyön, a .GIF című tárlatot a hétvégétől április 9-éig tekintheti meg a közönség.

Reneszánszát éli a minianimáció

„Míg az idei első, Leltár miatt nyitva! című kiállításunk gyakorlatilag egy installáció formájában engedett betekintést saját gyűjteményünk tényleges számba vételezésének folyamatába, addig a mostani felhívásra érkezett .gif-animációk tárlata (a gif-képek tárolására alkalmas fájlformátum, amely képes a képek animálására is – szerk. megj.). A MAGMA 2010-es alapítása óta arra törekszik, hogy a kortárs művészetet közvetítse, azon belül is a médiaművészetre helyezve a hangsúlyt” – mondta el a Krónikának Kispál Attila képzőművész, a művészeti központ vezetője.

Kifejtette, szándékuk sikere igazolódni látszik, hiszen ahogyan a megnyitón is elhangzott, a felhívásra beérkezett .gif-animációk felszíni áttekintést nyújtanak az álló és mozgókép között lebegő, minianimációkban készült művekből. „A gif médiumáról vélik, hogy a második »reneszánszát« éli napjainkban. A 26 magyar és román alkotó szabadon választhatta meg a témát, nem volt megkötés, csupán a mű médiuma. Ebből fakadóan heterogén anyag érkezett be, amelyet a szervezők csoportokra osztottak. Több egybeeső motívumot is felfedezhetünk, mint a zászló vagy éppen önreflexív módon való utalás a művészettörténetre” – magyarázta Kispál Attila.

A kevesebb több elve

A képzőművész kitért arra is, hogy a MAGMA idén a kevesebb több elvét követve csökkenteni kívánja a kiállítások számát, így a korábbi évektől éltérően 12-14 esemény helyett 6-7 nagyszabású tárlatot tervez. Tavasszal a budapesti C3 Alapítvány médiaművészeti gyűjteményéből Peternák Miklós művészettörténész, egyetemi tanár által válogatott anyag lesz látható, a nyár közepén netWorks címen a hálózatokat tematizáló nemzetközi tárlatra várják a nézőket, amelyet Barabási Albert László világhírű hálózatkutató egészít ki egy előadással. Ősszel az ötévente megrendezésre kerülő Maybe 4 seregszemlét tervezik a MAGMA vezetői.

„Mindezekhez szorosan kapcsolódnak azok az előadások és főleg fiataloknak szóló műhelyfoglalkozások, amelyeket a MAGMA szervez, hiszen a vizuális nevelés terén még igen sok a pótolnivaló, ezért külön erre a célra terem kialakítását is célul tűztük ki, ezért látogatható a mostani tárlat április 9-éig” – mondta a MAGMA vezetője. A .GIF kiállításhoz kapcsolódóan is várják a csoportok jelentkezését a .GIF Gyár elnevezésű ingyenes foglalkozásokra a studio@magmacm.ro e-mail címen vagy a 0736-063 924 telefonszámon.

A MAGMA kiállítótér tevékenységéről egyébként tavaly október elején a The New York Times közölt részletes írást. Az amerikai napilapban megjelent Romániai művészek gondolják újra Brâncuşi hagyatékát című cikk azt taglalta, ahogyan a szentgyörgyi központ az alkotó művészetére összpontosít, és igyekszik lebontani a világhírű szobrász munkássága köré épülő román nemzeti diskurzust.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS