HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kortárs színház reflexei

Bíró Blanka 2015. március 19., 20:01

Megkezdődött a Reflex3 Nemzetközi Színházi fesztivál. Szerdán este a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben megnyílt a Példák nem univerzális székre című csoportos tárlat, ahol tíz, nemzetközi viszonylatban is ismert művész mutatkozik be, Arisztotelész gondolatára reflektálva, miszerint: „Nincs univerzális szék. A szék gondolata csak a példákban létezik.” 

Fotó: Vargyasi Levente

A fesztivál másik nyitórendezvénye a bécsi radio.string.quartet zenekar Tamási Áron Színházban tartott koncertje volt, a vonósnégyes telt ház előtt játszotta a klasszikus zene, a dzsessz, a rock és a popzene határain átívelő muzsikáját.

Csütörtökön Tadeusz Kantor lengyel rendező születése századik évfordulójának állítottak emléket: a Lábas Házban Romano Martinis fotókiállítását nyitották meg, amely Kantor színházát mutatja be, majd levetítették a Halott osztály című filmet a film két színésze, Teresa és Andrzej Wełminski jelenlétében. Az Osonó Színházműhely bemutatta a mask@face.now című dokumentarista előadását thaiföldi vendégszereplőkkel, mert az eredeti szereposztásból a marokkói művészek nem kaptak beutazási engedélyt.

Pénteken a Szerb Nemzeti Színház stúdió-előadására kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. „Csehov klasszikusából a szlovén rendező színházi esszét alkot, mely a másfél éves próbafolyamat felmutatása által a színházművészet egészéről, az emberi viszonyok kifürkészhetetlen természetéről és az alkotás elemzéséről is szól. Új fényt ad a színész és rendező viszonyának, az előadás és a darab kapcsolatának, a kimondott és a megteremtett szó szerepének, a rendező és a néző feladatának” – olvasható a fesztivál ismertetőjében.

A Sirály a Szerb Nemzeti Színház legelismertebb előadása, Szentpétervártól New Yorkig minden fesztiválon kitüntették. A 2012-es bemutató óta színházi jelenségként tartják számon. A március 18–30. között zajló Reflex3 fesztiválon kilenc előadást és tíz kísérőrendezvényt láthatnak az érdeklődők. Fellép még a következőkben a vilniusi Oskaras Korsunovas Színház, a bukaresti Odeon Színház, a budapesti Nemzeti Színház, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Temesvári Állami Német Színház. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS