Trump „nagy, nagy konfliktusra" készül Észak-Koreával

MTI 2017. május 01., 14:32 utolsó módosítás: 2017. május 01., 14:34

Elképzelhető „nagy, nagy konfliktus" Észak-Koreával, ám az amerikai kormányzat diplomáciai lépésekre, békés megoldásra törekszik – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Reuters hírügynökségnek adott exkluzív interjúban, amely pénteken jelent meg.

Az elnök beiktatásának századik napja alkalmából fogadta a világ legnagyobbjai közé tartozó hírügynökség munkatársait.

Trump leszögezte: „abszolút esély van arra, hogy nagy-nagy konfliktusba" torkolljon a válság Észak-Koreával.

Ám hangsúlyozta, hogy kormányzata békés eszközökkel szeretné megoldani a korábbi amerikai elnököket is gyötrő válságot.

„Diplomáciai úton szeretnénk megoldani a dolgokat, de ez nagyon nehéz" – szögezte le, s ismételten utalt arra, hogy bár kormánya diplomáciai lépéseket és további szigorú gazdasági szankciókat tervez, nem zárja ki a katonai megoldást sem. Az észak-koreai válságot a jelenlegi legnagyobb globális kihívásnak minősítette.

Trump dicsérte Hszi Csin-ping kínai elnököt, aki álláspontja szerint megpróbálja féken tartani Észak-Koreát. „Nagyon kitartóan próbálkozik, nem akar zűrzavart és vért látni, jó ember" – fogalmazott a kínai elnökről, akivel áprilisban a floridai Mar-a-Lagóban tárgyalt. Arra az újságírói kérdésre, hogy az észak-koreai vezetőt „racionális embernek" tartja-e, Trump azzal válaszolt, hogy amikor Kim Dzsong Un hatalomra került, mindössze 27 éves volt, s „bármit mondjunk is, ez nem könnyű ebben a korban". Mindazonáltal leszögezte, hogy nem bízik az észak-koreai vezetőben.

A mintegy háromnegyedórás interjúban az elnök kitért a Dél-Koreában éppen most telepített THAAD amerikai rakétavédelmi rendszerre is. Mint elmondta,

Washington azt szeretné, hogy Szöul fizesse ki a védelmi rendszert, amelynek értékét mintegy egymilliárd dollárra becsülte.

Azt is kifejtette, hogy szándékában áll a Dél-Koreával meglévő szabadkereskedelmi egyezmény újratárgyalása vagy felmondása, mert az Egyesült Államoknak óriási kereskedelmi deficitje van az ázsiai országgal. Trump közölte azt is, hogy a jövő hónapban esedékes európai útját kiegészíti izraeli és szaúd-arábiai látogatással.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcot firtató kérdésre válaszolva az elnök leszögezte: a terrorszervezetet le kell győzni, ez meg is történik, s a terroristák „megalázásával kell együtt járnia". Az elnökség első száz napjáról szólva Donald Trump azt fejtegette: azt hitte, könnyebb lesz, mint korábbi, elsősorban ingatlanfejlesztői munkája. „Szerettem a korábbi életemet, sokféle dolgot csináltam egyszerre, de most több munkám van, mint korábban. Azt hittem, könnyebb lesz" – állapította meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat