Orbán Viktor fenntartja a Horthy Miklósról mondott szavait

MTI 2017. június 23., 20:08 utolsó módosítás: 2017. június 23., 21:07

A Klebelsberg Kuno felújított lakhelyének átadásakor mondott megemlékező beszéd pontos fogalmazásának minden szavát tartom – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, az uniós tagállamok kétnapos csúcstalálkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva.

Orbán Viktor Brüsszelben leszögezte: nem vesz részt a történelemmel kapcsolatos vitákban Fotó: MTI

A miniszterelnök elmondta, nevetségesnek találja azt a gondolkodást, amely szerint a kultuszminiszter „jó fiú, a miniszterelnök jó fiú", aki meg őket kinevezi – a kormányzó –, annak nincsenek ebben érdemei. „Ez egészen egyszerűen ellentétes a józan ésszel" – fogalmazott Orbán Viktor.

Kijelentette, nem vesz részt a történelemmel kapcsolatos vitákban. Véleménye szerint ugyanakkor elég a józan ész szabályait követni, amely azt mondatja, hogy miniszterelnök akkor volt Magyarországon, ha azt a kormányzó kinevezte, és jó kultuszminiszter akkor volt, ha őt a miniszterelnök megbízta.

„Nem lehet az adott korszak érdemeit a szerint felosztani, hogy ki tetszik az embernek és ki nem" – vélekedett a kormányfő.

A miniszterelnök szerdán Budapesten a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán elmondott beszédében a 20. század második és a harmadik évtizedét a magyarság történetének súlyos próbakövének nevezte és úgy vélte: néhány kivételes államférfiúnak, Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek, és Klebelsberg Kuno miniszternek köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt „mégsem temetett maga alá minket a történelem".

„Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter. És ezt a tényt nem vonhatja kétségbe Magyarország II. világháborús gyászos szerepvállalása sem" – jelentette ki a szerdai ünnepségen Orbán Viktor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat